Kováts Adél megújítja a Radnótit

2015.10.02. 16:33

Az új igazgatót a Fővárosi Közgyűlés szerdán bízta meg a Radnóti Színház vezetésével, miután Bálint András 30 év után nem pályázott újra a vezetői posztra. Az új igazgató megbízása február 1-től öt évre szól. Bálint András a színház mai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy nagyon kedvére való a döntés. Az eddigi igazgató színészként továbbra is tagja marad a társulatnak.

Kováts Adél Komáromi Györggyel, a színház gazdasági igazgatójával és Valló Péter főrendezővel közösen írta pályázatát, és terveit is ezzel a csapattal szeretné megvalósítani. A színésznőt azt mondta, hogy vonzza a kihívás és hogy komplexebb módon foglalkozhasson a színházzal, de az igazgatói poszt mellett színészként is a társulat tagja marad.

Valló Péter szerint Kováts kinevezésével ugyan megvalósul a várt kontinuitás a Radnóti Színház működésében, de a változás mégis azt sugallja, hogy lépnek egyet előre. Céljuk, hogy a Radnótit megújulva, felfrissítve, de abba az irányba vigyék tovább, amely munka 30 éve Bálint Andrással elkezdődött.

A Radnóti Színház a pesti polgárság emblematikus találkozóhelyévé vált és ez jó lenne, ha így maradna.

A cél mindenképpen egy megalkuvásoktól mentes művészszínház. Mivel a Radnóti kicsi, így pusztán gazdasági szempontból leadni a színvonalból nem fognak. Szó van a társulat frissítéséről is. Kováts Adél a darabválasztással kapcsolatban azt mondta, hogy a legfontosabb szempont továbbra is az irodalmi igényesség és a releváns témaválasztás lesz. Szeretnének teret adni fiatal alkotóknak és bevinni a színházba a fiatalabb közönségréteget is. Változtatni szeretne a női alkotók alulreprezentáltságán is, a társadalmat erősen foglalkoztató témák feldolgozásakor a női aspektus erősebben fog megjelenni a repertoárban.

Az évad második felében Juronics Tamás rendezésében Carlo Gozzi Turandot című darabját mutatják be, az évad utolsó premierjeként pedig Szikszai Rémusz rendezését láthatja a közönség. A következő évadban Alföldi Róbert, Kovács D. Dániel, ifj. Vidnyánszky Attila és Valló Péter fog rendezni a Radnóti Színházban. (mti)