Négerek a pincében harcolnak, áll a fekete festmény alatt

2015.11.12. 19:58

Két másik képet is festett híres Fekete négyzet című festménye alá Kazimir Malevics orosz absztrakt festő - fedezte fel a moszkvai Tretyakov képtár, írja az MTI.

A felfedezésről egy művészettörténeti konferencián számoltak be, amelyet a 20. századi absztrakt festészet egyik alapművének tartott Fekete négyzet megalkotásának századik évfordulója alkalmából szervezett a galéria - közölte a Kultura orosz televíziós csatorna.

"Azt már eddig is tudtuk, hogy egy másik kép is van a Fekete négyzet alatt. Most felfedeztük, hogy nem is egy, hanem kettő" - mondta Jekatyerina Voronyina, a Tretyakov képtár szakértője a Kulturának.

A Fekete négyzet alatt felfedezett első kép egy "kubista-futurista kompozíció", míg az e között és a Fekete négyzet között lévő festmény "protoszuprematista kompozíció" - mondta a szakértő.

A kubista-futurista és a protoszuprematista kompozíciók megkülönböztető jegyeiről erre az email címre várunk megoldásokat.

 A televízió rekonstruált képeket mutatott be a szuprematista festményről, amelyen egyebek mellett fekete alapon vörös, kék, sárga és zöld mértani formák láthatók. A Kultura képeket mutatott be a korábban felfedezett kubofuturista műről is, amelyen szögletes formák és görbe vonalak láthatók. 

A lengyel származású Malevics az 1910-es években uralkodó orosz avantgárd idején a kubista-futurizmus lelkes híve volt, mielőtt a geometrikus absztrakción alapuló szuprematizmusra adta a fejét.

A szakértők a képen felfedeztek egy feliratot is a festőtől - mondta el Jekatyerina Voronyina.

A felirat jelentése:

Négerek a pincében harcolnak. 

Szakértők szerint Alphone Allain francia író Négerek harca egy pincében éjjel című, 1887-ben készült festményére utal.

0.10 Exhibition
Fotó: Wikipedia

A Tretyakov képtárban található Fekete négyzet 1915-ben készült, Malevics később a festmény még két további változatát megfestette.