Fekete Györgynek gyógyhatású készítmény a sok Fekete György-mém

2015.11.23. 09:54

Egész oldalas Fekete György-interjút közölt hétfőn a nyomtatott Magyar Idők.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a beszélgetés alatt az alábbi, többnyire már korábban is szóba kerülő témákat érintette:

  • Zsidózós botrányba fulladt az MMA november eleji közgyűlése.
  • Az MMA egy része át fog zsuppolni a Bajza utcai Shanzer-villa két műemlék épületébe, a MÚOSZ és az újságíró-iskola egykori központjába, amint azok beköltözhető állapotba kerülnek.
  • A kutatók a Budakeszi úti Hild-villában lelnek „végső otthonra”, de ezt az épületet is fel kell újítani.
  • Vendégház építését is tervezi az MMA.
  • Szerinte az MMA nem nyeli le a Nemzeti Kulturális Alapot, holott a pénzekről döntő szakmai kollégiumok tagjainak harmadát az emberierőforrás-miniszter saját hatáskörben, harmadát az MMA delegálja, és csak a maradék egyharmadot a többi művészeti szervezet.
  • Az MMA elméleti intézete az utóbbi száz év művészeti folyamatával foglalkozna, többek között ilyenekkel:

A vidéki magyar városok alkotói a szocializmus alatt miként alakították a hazai textilművészetet?

Az interjú végén szóba kerültek a Fekete György-mémek is. A fenti, He-Mannel összemontírozott változatot például ilyen szépelgő stílusban vezette fel az újságíró: „a világhálón pucér lovasként, vérengző harcosként ábrázolják”. Az MMA elnöke így reagált:

Az említett képek szakmailag kiváló munkák: illúziókeltően illesztik a fejemet a figurák nyakára. Hihetetlen sok energiát adnak ezek a támadások: afféle gyógyhatású készítmények, vitaminok.