Teljesen megújítaná a filmezést a BBC

2015.12.04. 23:49

A BBC személyre szabott filmek létrehozásával kísérletezik. A Visual Perceptive Media projekt lényege, hogy egy alkalmazás először felméri néhány alapvető tulajdonságát a felhasználónak, megnézi, hogy milyen zenéket hallgat, és ezek alapján specializálja a filmet, amit a felhasználó meg fog nézni - írja a Verge.

A demófilmben ez alapján be- vagy kikerülhetnek jelenetek, változhat az, hogy egy adott jelenetben a néző mit lát, vagy hogy melyik szereplő látszik majd többet a filmben, illetve a néző zenei ízlése alapján az is, hogy a jelenetek alatt milyen zene megy. A film ízlés alapján változtatja azt is, hogy a filmben a helyszínek hogyan néznek ki.

A Verge cikke szerint ennek az lehet az előnye, hogy a film így érdekesebb lehet a nézőnek, viszont az egy nagy hátrány lehet, hogy a személyre szabás miatt sokkal nehezebben lehet egy történetet bemutatni. A módszert bemutató videó (ide kattintva nézheti meg) szerint ugyanakkor ez a megközelítés nem korlátozza a történetmesélés kreativitását, hanem épp hogy új lehetőségeket teremt arra, hogy ugyanazt a történetet különféle közönségek számára is érdekes módon lehessen elmesélni.

Mindez egyelőre csak egy kísérlet, de a BBC már dolgozik a prototípuson, amit már a közönség is láthat majd. Azt sem tudni egyelőre, hogy a módszer tényleg hatékony-e: a BBC végzett már felméréseket arról, hogy a személyre szabott filmekre tényleg jobban figyelnek-e a nézők, de a felmérés eredményei még nem publikusak.