Feloldották a sámándob zárolását

2015.12.14. 22:14

A milánói bíróság hétfőn érvénytelenítette a Redaelli olasz cégnek azt a kezdeményezését, amiben a kivitelező feltételes biztosítási intézkedést kért a milánói világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatban. A magyar beruházó, az állami tulajdonú Carpathia Kft. ebben a pillanatban már nem részese semmilyen pereskedési eljárásnak - közölte az MTI-vel hétfőn a magyar pavilon kormánybiztosa.

Szőcs Géza korábban az MTI-nek arról számolt be, hogy terveik szerint az Életkert pavilont Magyarországra hozzák: a bontás várhatóan 2016 márciusában kezdődik, végső határideje pedig 2016. május 31. Az épület 2017-ben nyitja meg kapuit a magyar közönség előtt; helyszínéről és funkciójáról a közeljövőben dönt a kormány.

Az olasz sajtó novemberben arról írt, hogy a magyar pavilon olasz kivitelezője, a Redaelli Costruzioni S.p.A. lefoglalná az épületet, mert állítása szerint a magyar fél nem fizette ki az egymillió eurós munkadíjat.

Horváth Erika, a Carpathia Kft. ügyvezetője ekkor az MTI megkeresésére felidézte, hogy a Carpathia Kft. és a Redaelli 2014. december 1-jén kötött kivitelezési szerződést. A magyar fél a közbeszerzési eljárás keretében megkötött alapszerződésben rögzített 915 ezer euro+ÁFA összeg kétharmadát, azaz 753 ezer euro összeget megfizette a Redaellinek.

Az ügyvezető beszámolója szerint a felek között jogvita keletkezett a szerződésszerű teljesítéssel kapcsolatban. A Carpathia Kft. több körös egyeztetést folytatott le a Redaelli képviselőivel hibás teljesítés, késedelmes teljesítés, illetve el nem ismert, mert megalapozatlannak tartott pótmunka elszámolás miatt, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Időközben a Redaelli az ügyben a milánói bírósághoz fordult.

Az alapszerződés szerint fennmaradó részt a Carpathia Kft. csak abban az esetben fizetné ki, amennyiben a kivitelező követelésének jogossága bizonyítást nyerne, hiszen nem teljesíthet olyan kifizetéseket a magyar adófizetők pénzéből, amelyek jogossága vitatott - hangsúlyozta Horváth Erika.