Rövid italok és hosszú beszélgetések a szeretet ünnepén

2015.12.24. 11:45 Módosítva: 2015.12.24. 12:06

A szenteste nem mindenkinek jelenti a karácsonyfát és a meghitt vacsorázást szerettei körében. A kocsmák a közönség igényeihez mérten az utóbbi pár évben egyre nagyobb számban kezdik kinyitni kapuikat a karácsonyt nem ünneplők valamint a családi ünnepséget hátrahagyva szórakozók tömege előtt. Idén hét olyan helyet is tudunk ajánlani, ahol rövid italokkal és hosszú beszélgetésekkel át lehet vészelni az évnek ezt a részét, ebből öt helyen még zenés program is várja a közönséget.

Kakas

A belváros belső részének egyszemélyes bermuda háromszögeként is ismert Kakas nem szórakozott: december huszonnégytől január elsejéig non-stop üzemel. A Kakas tipikusan az a hely, ahova általában bármikor lehet menni, így az ember ezt kihasználva nem igazán tartalékolja ide az estének azt a részét, amikor még számít a környezet, meg a hangulat, inkább a reggeli zombi órákban térek be jómagam és baráti köröm is. Ilyenkor már tök mindegy, hogy a bomba-pezsgőtől pörgő karosszérialakatosok méregetnek, vagy hogy képtelen vagyok megértetni magam a pultossal, a vége mindig az, hogy fizetek és kapok valamilyen italt. Az egyetlen ember, akit méltóságteljesen láttam be- és kivonulni ide és innen, az Gallai Péter, a Piramis és megannyi zenekar kiváló billentyűse, aki a környező helyeken fel szokott tűnni, hogy kedvességével és közvetlenségével beragyogja egy kis időre a teret, mielőtt kikér egy pohár sör - kis pálinka, vagy pohár sör - kis Unicum kombinációt, majd megy tovább a dolgára. 

Mika Tivadar 

Spitzer Györgyi azaz Soma Mamagésa elég keményen nyomatta a VANAVAN nevű zenekarának hirdetését a mulató privát facebook oldalán, így először azt hittem, hogy egy kétségbeesett szervező last minute Van Halen koncertet szervezett, vagy minimum egy tribute zenekar játszik. Aztán rájöttem, hogy másik oldalt kell néznem, ha az aktuális programokra vagyok kíváncsi,  fel is pattant a Puszi koncert este tízes kezdéssel. A zenekarnak nem ez az első koncertje karácsonykor, tavaly biztos, hogy volt karácsonyi Mikás koncertjük, én utoljára, ha jól emlékszem egy NAV-os tüntetésen láttam őket utoljára, ahol forgatni voltam. Ide viszont még is benéznék, ha a karácsony nekem nem a paplan alatti, könyvekkel és filmekkel telepakolt napokig tartó heverészést jelentené. Megbízható forrásból származó információk szerint ezek a karácsonyi Puszi-koncertek legendásak a karácsonyt végigmulatók körében. 

Műszi 

Az este zenei részéről semmit nem lehet tudni, csupán annyit, hogy lesz egy meglepetés Dj, viszont talán ez az egyik legszimpatikusabb kezdeményezés, mert láthatólag azokat célozza meg, akik karácsonyoznának, de nincs kivel. Lesz ping pong, bejgli, csocsó és a szervezők ígérete szerint kiváló társaság, avagy minden adott ahhoz, hogy akik egyébként végigbúsulnák a karácsonyt, szintén karácsonyi hangulatba kerüljenek. Ráadásul mindezt már délután kettőtől lehet művelni. 

Szóda 

Elbeszélésekből tudom csak, hogy a kilencvenes évek elején is voltak már szenteste bulik a városban pár helyen, viszont ez a hullám kissé lecsendesedett, és akkor jöttek újra divatba ezek a bulik, amikor már jómagam is szeltem az éjszakákat. Akkoriban a Szóda, mint a mai bulinegyed egyik első működő és hip egysége újított azzal, hogy amikor még a hosszú nyitva tartásairól híres legendás Fészek klub, illetve annak még legendásabb Apáthy terme is zárva tartott, ők bizony kinyitottak. Idén sincs ez máshogy, a zenét pedig DJ Gomes pakolja, bár fogalmam sincs, mit fog játszani.

Múzeum cukrászda 

Feketeöves részegek közkedvelt és ikonikus helye, ami a bulinegyed felvirágzásától függetlenül éjjel-nappal üzemel évtizedek óta. Ez a hely úgy a legjobb, amikor az ember érzi, hogy lassan menni kellene haza, mert mégis csak reggel nyolc van, de még egy-két ital simán lecsúszna. A Múzeum cukrászda azért jó hely, mert ilyenkor az ember csak kitekeredik, és a roppant készséges személyzettől rendel némi hidegtálat is az italok mellé. A részegen zabálás talán a legjobb dolog a világon, azonban érdemes olyan helyen művelni, ami gyalog is közel van a lakóhelyünkhöz, vagy annyira tele vagyunk annyira lével, hogy még egy reggelig átpiált éjszaka után is ki tudunk fizetni egy fuvart hazáig, mert kaszás módjára megjelenik az összes buli gyilkosa, a kajakóma. Bónusz: ha az ember elkezdene azon keseregni, hogy sokat iszik mostanában, két zsemle és tíz deka hidegtál bőven elég ürügyet szolgáltat arra, hogy az ilyen hülye gondolatokat elhessegesse, és kikérjen egy gyomorkeserűt, hogy segítsen az emésztésben. 

375547 231586596913433 1092765475 n
Fotó: Múzeum cukrászda

Központ 

A bulinegyed egy legszélső bástyája a Központ, amiről nagyon sokat azért sem írnék, mert magam is dolgoztam itt nem is olyan rég, és tulajdonképpen a mai napig második otthonom, ahol felvirágzás ide vagy oda, szívesen támasztom a pultot ugyanazokkal az ismerősökkel, akik nyitás óta oda járnak. Itt este tíztől lesz buli Dj Slow közreműködésével, így erős a gyanúpör, hogy inkább azokra optimalizálták a programot, akik akkora bulidinamók, hogy nem képesek telezabálva se nyugton maradni, és a családi ünnepségre rá akarnak duplázni egy vodkaszódával.

1424366 459420404174349 1621207901 n
Fotó: Központ

Mazel Tov 

A hely nevéből már lehet következtetni, hogy a törzsközönség olyan kultúrkör oszlopos tagjaiból áll, akik nem tekintik Krisztust messiásnak, így ebből következik, hogy Jézus születésnapját sem ünneplik meg. Nora Matisse és Poli este 11-kor fog elkezdeni zenélni. A Kakast leszámítva, ez a bál fog talán a legtovább eltartani, érdemes ide az éjszaka későbbi szakaszában érkezni. 

12345387 1046461055396593 2235168785852807484 n
Fotó: Mazel tov

Fekete Kutya

A Dob utca 31-ben található (gastropubartgallery) kocsma december 24, 25, 26 és 31-én is nyitva van este nyolctól. Töltött káposztával, kacsával és cseh sörökkel várnak mindenkit, aki szereti a káposztát, kacsát vagy a cseh söröket.

18929 706060589502350 2110076570027250843 n
Fotó: Fekete Kutya