Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Online olvasható Anne Frank teljes naplója

2016.01.02. 10:32 Módosítva: 2016-01-02 10:43:53

Bár a jogvita még nem zárult le, szabadon hozzáférhetővé tette az interneten Anne Frank naplóját Olivier Ertzscheid, a Nantes-i egyetem kutatója és Isabelle Attard zöldpárti képviselő, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Péntek óta holland eredetiben a teljes napló olvasható ezen a címen

Egy ilyen szövegnél, és egy ilyen szemtanú esetében egyértelmű, hogy csakis a korlátozások nélküli szabad hozzáférésért érdemes küzdeni, mondta  Olivier Ertzscheid.  

A napló eredetileg a holland állam tulajdonát képezi, amely azt az egykori amszterdami rejtekhelyet múzeumként működtető holland Anne Frank Alapítványnak adta tartós kölcsönbe. Az amszterdami alapítvány és a Holland Tudományos Akadémia már korábban bejelentette, hogy 2016-ben a kutatási eredményeiket publikálni fogják a könyvből vett idézetekkel.

A könyv szerzői jogait azonban a baseli székhelyű Anne Frank Alap birtokolja, amit Otto Frank, Anne édesapja alapított. Ők jogi lépéseket helyeztek kilátásba, ha engedélyük nélkül közlik a szöveget. 

Az uniós jog szerint a szerző halála után 70 évvel, 2016. január elsején lejárt a szerzői jogi védelem. Az amszterdami törvényszék kedden úgy döntött: tudományos célokra szabadon idézhetők és publikálhatók szövegrészletek Anne Frank (1929-1945) naplójából. Az állásfoglalása szerint a tudományos kutatás szabadsága előbbre való a szerzői jogoknál.

A bíróság szerint a svájci szervezet nem tudott tartalmi érveket felhozni a publikálás ellen, ráadásul a tudományos kiadvány csak korlátozott mennyiségben használ fel egyenes idézeteket. 

A bíróság ugyanakkor helyben hagyta, hogy a napló szerzői jogi védettsége ne járjon le a szerző halálától számított szokásos 70 év elteltével, hanem csak 2037. január 1-jén, mivel a fennmaradt jegyzetek egy részét először csak 1986-ban publikálták.

A holland törvények értelmében innentől számítva 50 évnek kell eltelnie a védettség megszűnéséig. Anne Frank naplóját első ízben 1947-ben, hollandul tették közzé, azóta több mint 70 nyelvre fordították le.

A zsidó származású német lány, Anne Frank és családja Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Hollandiát a németek 1940 májusában szállták meg. Anne Frank családja 25 hónapig bújkált Amszterdam belvárosában, de valaki feljelentette őket. A családot először Westerborkba, majd Auschwitzba hurcolták, ahonnan Annét és nővérét, Margot-t Bergen-Belsenbe vitték. 1945 március első heteiben, a tábor felszabadulása előtt néhány héttel mindketten tífuszban haltak meg. Anne édesanyja Auschwitzban lelte halálát. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, és visszatért Amszterdamba. Anne naplóját az egyik bújtatótól kapta meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.