Meghalt Vándor Kálmán aranytollas sportújságíró

2016.01.05. 21:11

94 évesen elhunyt Vándor Kálmán sportújságíró, a Magyar Labdarúgó Szövetség korábbi sajtófőnöke, dalszövegfordító – közölte Vándor családja kedden az MTI-vel.

Vándor Kálmán 1936-ban, tizennégy évesen korában focista lett, mellett a Népsport diáktudósítójaként írt a meccsekről. 1942–ben a Nemzeti Sportnál kezdett dolgozni, később a Népsportnál, a Friss Újságnál, a Magyar Rádió olasz szerkesztőségében, a Képes Sportlapnál, a Képes Sportnál és a Népszavánál írt. Utóbbinál közel negyven évig dolgozott, a laptól ment nyugdíjba. Több száz válogatott labdarúgó-mérkőzésről tudósított, és a helyszínről közvetített tíz olimpiát valamint kilenc labdarúgó-világbajnokságot.

Az újságírás mellett a MLSZ sajtófőnöke volt, és sporttémájú könyveket is írt. Legfőbb művei között van az 1978-as Labdarúgó-világbajnokságok című kötet és az 1986-os Gól volt, gól nem volt.

Saját elmondása szerint arra volt a legbüszkébb, hogy 57 évesen a Lakat Károly szövetségi kapitány vezette magyar válogatottban néhány percre pályára léphetett Spanyolországban, egy benidormi edzőmérkőzésen.

A sportújságírás mellett olasz slágerek szövegeit fordította magyarra. Gyerekkorában olasz iskolában tanult, innen szerezte a nyelvtudását, édesanyja pedig zongoristának szánta. Rendesen játszani soha nem tanult meg, de a zene szeretete miatt kezdett el dalszövegeket fordítani. Több mint kétszáz táncdalt ültetett át magyar nyelvre, ezeket népszerű énekesek (Kovács Kati, Koós János, Korda György) vitték sikerre. Örökzöldnek számít az Azzurro, a Kósza szél, a Távollét vagy A szívem egy vándorcigány.

Vándor Kálmán munkásságát 2002-ben Aranytollal, 2003-ban eMeRTon-életműdíjjal, 2005-ben sportújságírói életműdíjjal ismerték el. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.