Még mindig bizonytalan a Golgota sorsa

2016.01.28. 08:43

A Munkácsy-trilógia részét képező Golgota védetté nyilvánítása miatt indult hatósági eljárásban február 21-ig kell döntést hozni, Pákh Imre csak a védettség megszűnése után fedné fel a festménytó, ami jelenleg letakarva áll a Déri Múzeumba, írt az MTI. 

Pákh Imre, a mű amerikai-magyar tulajdonosa a védetté nyilvánítással összefüggésben hangsúlyozta: továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást. Pákh Imre, aki a tavaly őszi döntés után megfellebbezte a védetté nyilvánításról szóló határozatot, a Magyar Időknek úgy nyilatkozott: borítékolható, mi lesz majd a Forster Központ másodfokú döntése, - ők döntenek ugyanis a védetté nyilvánításról.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is a hatmillió dolláros (több mint 1,6 milliárd forint) vételárat határozza meg a Golgotáért. A laphoz eljuttatott közleményében a jegybank leszögezi, hogy nem tud és nem is akar alkudozni. Az MNB ugyanakkor továbbra sem ért egyet azzal, hogy Pákh Imre a Déri Múzeumban kiállított Golgotát letakartatta, és ezzel a festményt a nagyközönség számára elérhetetlenné tette.

A védettség aszt jelenti, hogy a festményeket csak külön engedéllyel lehet az országból kivinni, de még a debreceni Déri Múzeumból is más helyre szállítani. Ezért fellebbezte meg a Golgota védetté nyilvánítását még tavaly a tulajdonosa, Pákh Imre. A tulajdonos már többször elmondta: addig nem szándékozik eltávolíttatni a leplet a Déri Múzeumban kiállított alkotásról, amíg a kormány meg nem veszi vagy ki nem kerül a védett alkotások köréből.