Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Az Oscar-jelölt rendező állítja: meghamisították egy interjúját

000 DV2048840
2016.01.28. 21:01 Módosítva: 2016-01-28 23:46:52

A Saul fia című film rendezője és producerei is elhatárolódtak a Jüdische Allgemeine nevű németországi lap online változatán „Magyarország nem normális ország” címmel megjelent Nemes Jeles-interjú tartalmától.

A számtalan díjjal jutalmazott rendező eszerint nem mondta azt, ami megjelent a lapban. A sajtónak szétküldött közleményben egész pontosan ez áll:

A Saul fia rendezője és producerei döbbenten értesültek a Juedische Allgemeine cikkének tartalmáról. »Rágalom minden nekem tulajdonított szó« – nyilatkozta Nemes Jeles László rendező. Az idézett mondatok nem hangzottak el az interjúban, ezért a film producerei azonnal megindítják a német lap ellen a szükséges jogi lépéseket.

A Jüdische Allgemeine szövege amúgy elég kemény, Nemes Jeles László a lap szerint (a Mandiner fordításában közölve) olyanokat mondott, hogy

A zsidógyűlölet Magyarországon, ahogy korábban, most is nagyon széles körben elterjedt.

És hogy szerinte állítólag sokan legszívesebben újranyitnák a koncentrációs táborokat, ha megtehetnék. A lap arról is írt, hogy Nemes Jeles szerint Magyarország az antiszemitizmus ügyében a tűzzel játszik. A Mandineren lévő fordítás szerint azt mondta:

Régi hagyomány Magyarországon, hogy a tűzzel játszanak. Például: máig nem esik szó arról, hogyan kollaboráltak a németekkel a náci időkben, a politikusok pedig örömmel hevítik a létező antiszemitizmust. Másrészt az Orbán-kormány keményen kiáll az országban lévő zsidó közösségek mellett. És a széles körben tapasztalható antiszemita hangulat ellenére a Claims Conference nagyvonalú támogatása mellett kaptunk állami pénzeket Magyarországtól is.

A cikk szerint ezt a helyzetet ő így értékelte:

Tudnia kell: Magyarország nem normális ország – a politikusai és polgárai egészen biztosan nem.

De Nemes Jeles a cikk szerzője szerint elküldte a fenébe a Golden Globe- és az Oscar-gálát is, sőt, általában a díjakat: 

A díjak nagyon meglepőek. De untatnak is. Időpocsékolásnak érzem őket. Az olyan rendezvények, amilyen mondjuk a cannes-i vagy a Los Angeles-i, felszínesek, értelmetlenek, buták.

A most cáfolt interjú szerint a holokauszt méltóságát nem látta biztosítottnak Hollywood kezeiben sem, a korábban Oscar-díjat nyert Schindler listáját és Az élet szép filmeket a katarzis miatt támadta:

Nincs semmilyen okunk, ami miatt jobban kellene éreznünk magunkat.

Azt még nem tudni, Nemes Jeles szavait teljesen meghamisították-e, vagy csak pontatlanságról van szó. Hasonló eset azonban már történt: Tarr Bélával 2011-ben a berlini Tagesspiegel hasábjain jelent meg interjú, amiben az Orbán-kormány kultúrpolitikája ellen tiltakozott: „Ez a kormány éppen most változtatja meg az alkotmányt, és húsz évnyi hivatali időre rendezkedik be. A kormánynak kell mennie, nem nekem.” Tarr azonban pár nappal később azt mondta, hogy ő ilyet nem mondott, „az írás stílusa nem az én stílusom. Sem harcolni, sem vitatkozni, sem érvelni nem szoktam ilyen módon.”  

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.