Zalán
9 °C
19 °C

Megjelent a kijavított német interjú Nemes Jeles Lászlóval

2016.01.29. 13:33 Módosítva: 2016-01-29 14:25:24

Egy új, teljesen módosított interjúszöveg jelent meg Nemes Jeles Lászlóval, a Saul fia rendezőjével a Jüdische Allgemeine című német lap online kiadásában, miután a rendező élesen tiltakozott a korábban megjelent interjúszöveg ellen. 

Rágalom minden nekem tulajdonított szó

A Jüdische Allgemeine

A lapnak kétségtelenül komoly múltja van. A II. világháború után, 1946-ban alapították, és hetente adták ki. A nyomtatott újság példányszáma mindazonáltal nem volt túl magas, és az elmúlt években ez még vissza is esett 5000 darab körülire. A Jüdische Allgemeine online kiadása, amely az interjút közölte, a német internetes kiadványok között szintén a kevéssé pörgősek közé tartozik, az olvasók száma egy teljes hónapos periódusban sem éri el a 60 ezret.
 
 
 
 
 

– nyilatkozta Nemes Jeles, miután a Német Központi Zsidó Tanácshoz tartozó, egyébként alacsony olvasottságú online újságban olyan kijelentéseket tulajdonítottak neki, miszerint „a zsidógyűlölet Magyarországon, ahogy korábban, most is nagyon széles körben elterjedt”, vagy „sokan szívesen újranyitnák a koncentrációs táborokat  vagy  Magyarország nem normális ország – a politikusai és polgárai egészen biztosan nem (Stumpf András fordítása). Az eredeti interjúban olyan kijelentést is Nemes Jeles szájába adtak, ami szerint ő a korábban Oscar-díjat nyert Schindler listája vagy Az élet szép című filmet hülyeségnek tartja. 

Sipos Gábor, a Saul fia producere az Indexnek elmondta: az interjú telefonon készült Nemes Jeles Lászlóval és angol nyelven. Az alkotók megjelenés előtt nem látták a lap internetes oldalára csütörtökön felkerült interjút. A rendező szerint rágalmazó cikk után azonnal korrekciót kértek a laptól, ám ők ennek nem tudtak eleget  tenni, hiszen azt állítják, nem készült hangfelvétel a beszélgetés  során.

A szerkesztőség a cikket péntek reggelre eltávolította az oldaláról, a filmkészítők az éjszaka során írásban elküldték azokat a  válaszokat, amelyeket az interjúban is elmondtak, most ez a verzió  látható a Jüdische Allgemeine oldalán. Ebben már nyoma sincs a fenti kijelentéseknek.  

Táblázatban hasonlíthatja össze az interjú egy részletének eredeti és javított változata közötti különbséget:

  Kérdés Válasz az interjú eredetileg megjelent változatában Válasz az interjú javított változatában
Több interjúban azt mondta: a legtöbb holokausztról szóló film hülyeség. Mi a baja velük? Nos, a legismertebb filmek, legyen az a Schindler listája vagy Az élet szép, egyszerűen hülyeség. Ez Hollywood, ezek a filmek érzelmi feszültséget építenek fel, aztán hagyják sírni az embert, és ezzel érik el a megkönnyebbülést. Az ember ezután jobban érzi magát. Csak emlékeztetőül: hatmillió zsidót öltek meg. Nincs semmi ok arra, hogy az ember jobban érezze magát. A legtöbb úgynevezett holokausztfilm a nézőnek azt a biztonságérzetet adja, hogy külső nézőpontból ábrázol. A legtöbb történet a túlélésről szól. Mi ezzel szemben a koncentrációs táborban lévő individuális feltételekről és a megsemmisítés folyamatáról akartunk beszélni, egy külső nézőpont lehetősége nélkül.
Magyarországon túlnyomórészt negatívnak tűnnek a reakciók. Csodálkozott ezen? Egyáltalán nem. A zsidógyűlölet Magyarországon továbbra is nagyon elterjedt. Sokan szeretnék minél hamarabb újranyitni a koncentrációs táborokat, ha tehetnék. Nem ez a többség, de épp elég ahhoz, hogy félelmet keltsen. Magyarországon ez a film lett az egyik legnépszerűbb és legnézettebb film az elmúlt évben. A negatív kritikákon nem csodálkozom, mert Magyarországon az antiszemita beállítódás még most is eléggé elterjedt, az ember megtapasztalhatja ezt a hétköznapokban és számos beszélgetésben. A holokausztot sokan még most is egy olyan eseménynek tartják, aminek Magyarországhoz semmi köze, sem az áldozatok, sem a tettesek oldaláról.
A Nyugat aggódik a Magyarországon erősödő szélsőjobb miatt. Mennyire antiszemita az Orbán-kormány Régi tradíció Magyarországon a tűzzel játszani. Máig nem beszélnek például arról, hogyan kollaboráltak a németekkel a náci időkben, a politikusok pedig szívesen táplálják a létező antiszemitizmust. Másrészt az Orbán-kormány keményen kiáll az országban lévő zsidó közösségek mellett. És a széles körben tapasztalható antiszemita hangulat ellenére a Claims Conference (a Magyarországon és Kelet- és Közép-Európában élő zsidó üldözötteket segítő szervezet - a szerk.) nagyvonalú támogatása mellett kaptunk állami pénzeket Magyarországtól is. Tudnia kell: Magyarország nem normális ország – és a politikusai és a polgárai meg főleg nem azok. A magyar politikának régi tradíciója a gátlástalan és nyílt antiszemitizmus –de ez más országokban is így van, különösen a közép- és kelet-európai országokban. Egyszerűen nincs széleskörű, egyértelmű közmegegyezés arról, hogy az antiszemitizmus bármilyen nemzeti összetartozást szétrombolna. Néha épp azért táplálják, hogy ez (az antiszemitizmus - a szerk.) teremtsen széles konszenzust. Más oldalról viszont, és ez paradox, csak Magyarország mutatott készséget arra, hogy finanszírozza ezt a filmet, a Magyar Nemzeti Filmalapon keresztül. Sem Németországban, sem Ausztriában, sem Franciaországban nem sikerült sem támogatást, sem koproducert találni ehhez a filmhez.

Hosszú volt az éjszaka

Sipos Gábor producer azt mondta: "8 hónapja járjuk a világot, ezer interjút adtunk már, ugyanazokat a dolgokat szoktuk elmondani, most sem történt másként. Hosszú volt az éjszaka, ormótlan támadásnak éltük meg a cikket, hiszen a becsületünkön esett folt, a lehető legrosszabb időpontban. Felháborít a dolog, de örülök, hogy végül az igazság győzedelmeskedett, és viszonylag gyorsan, és most már jó verzióban szerepel a cikk az oldalon."

A filmet gyártó Laokoon Film a csütörtöki közleményben még azt írta, hogy jogi lépéseket tesznek a lap ellen, ma már úgy fogalmazott Sipos Gábor, hogy továbbra is zajlik a kommunikáció a cégük és a Jüdische Allgemeine között, de remélik, hogy hamarosan pont kerül az ügy végére, és a rosszul sikerült interjú helyett a fontosabb dolgokra tudnak koncentrálni.

A Saul fia jelölt az Oscar-gálán a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, de a Rendezők Céhe is jelölte Nemes Jeles László rendezőt, az Operatőrök Céhe Erdély Mátyás operatőrt terjesztette fel Spotlight-díjra, valamint Zányi Tamás hangmérnök is a Golden Reel jelöltek között van. 

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!