A Szépművészeti főigazgatója Habony esküvői tanúja volt

2016.02.15. 21:41

Hosszas pereskedés után derült ki, ahogy azt többször is megírtuk, hogy a Szépművészeti Múzeum főigazgatója Baán László jelképes összegért adta kölcsön a múzeum tíz értékes festményét. Ezek a nagy értékű képek, amelyek a magyar állam tulajdonát képzik, egészen véletlenül egy Habony Árpádhoz köthető ingatlan falán lógtak három hónapon keresztül. A véletlenek sorát gyarapítja az az egészen friss információ, amit a 444 derített ki, miszerint Baán László volt Habony Árpád esküvői tanúja. 



Baán, akit Balog Zoltán miniszter megrótt, az információt megerősítette, de szerinte a döntésben ez nem játszott szerepet. Egy újságírói kérdésre az MTI szerint az igazgató azt felelte, hogy 2010-ben született egy minisztériumi állásfoglalás, amely a letéti típusú kölcsönzéseknél nem tette kötelezővé a tárca jóváhagyását. A múzeum munkatársai eszerint jártak el a Brand Labnek történő kölcsönzésnél is, ezért se kereste meg senki Balog Zoltánt. Szerinte ez hiba volt, de jóhiszemű hiba. 

Baán László szerint a Szépművészeti háromezer műtárgyának többsége "gyakorlatilag ingyen" van külső helyszínen, ezek közül 1800 múzeumokban, másik 1200 azonban nem közgyűjteményekben: közhatalmi szerveknél, önkormányzatoknál, bíróságoknál és néhány esetben akár cégeknél is. Ezeknek csak egy töredéke fizet a képekért - tette hozzá. 

A múzeumok jelentős bevételekhez juthatnának, ha kölcsönöznének képeket a megfelelő biztonsági feltételek mellett. Baán azonban a mostani eset által kiváltott indulatok miatt nem kölcsönöz többé magáncégeknek képeket.