Pákh bírósághoz fordul a Golgota miatt

2016.03.09. 18:35

Pákh Imre bírósághoz fordul a Golgota című Munkácsy-kép védetté nyilvánítása miatt, írja az MTI. A műgyűjtő  szerdán azt is elmondta, hogy ameddig védett a kép, addig letakarva marad a debreceni Déri Múzeumban, és bár a Forster központtól arra is van engedélye, hogy a Golgotát elszállíttassa onnan, egyelőre nincs ilyen terve.

"Ha mégis marad a védettség, és erre nagy az esély, ügyvédeim tovább keresik a lehetőségeket" – mondta Pákh decemberben, valamint arról is beszélt, hogy  addig nem szándékozik eltávolíttatni a leplet a festményről, amíg a kormány meg nem veszi, vagy ki nem kerül a védett alkotások köréből.

A műgyűjtő augusztus végén takartatta le a Munkácsy-képet, azt a határozatot pedig, amelyik védetté nyilvánította azt megfellebbezte, ám a döntés a napokban jogerőssé vált. Pákhot nem lepte meg a döntés, azt mondta, ezt az eredményt már korábban megsúgták neki az illetékesek. A gyűjtő szerint a védettség egyik kezdeményezője azzal érvelt, hogy még azelőtt kell meglépni a kép védettségét, mielőtt valami jóvátehetetlen történne vele.

Érdekes, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlása egyesek szerint jóvátehetetlen problémákhoz vezet. Ilyen érvelést utoljára apám hallott, amikor 1945-ben államosították a fuvarozási vállalkozását. A 21. században, egy demokratikus Magyarországon ilyen rákosista kriptokommunista módszernek nincs létjogosultsága, ezért bíróságra visszük az ügyet, s hiszem, hogy egy független bíróság igazságos döntést fog hozni

– mondta Pákh, aki a védetté nyilvánítás előtt kilencmillió dollárt kért a képért, és többször is azt állította, hogy egy orosz vevőjelölt már érdeklődik a festmény iránt.

A Magyar Nemzeti Bank szerint továbbra is a nyilvánosság előtt is ismert hatmillió dolláros (több mint 1,6 milliárd forintos) vételárat határozzák meg a képért, pedig a tulajdonos közben már akár kétmillió dollárért is eladná a Golgotát, amennyiben valóban független értékbecslők is ennyire értékelnék azt.

Pákh korábban azt javasolta, kérjenek fel három olyan értékbecslőt, akit ő és az MNB is elfogad.

Azt az összeget, amelyet ők mondanak, elfogadom, még akkor is ha a kép szerintük csak kétmillió dollárt ér

– mondta még tavaly.

A festmény korábbi tulajdonosa, Julian Beck szerint a magyar állam már a nyolcvanas években is rossz ajánlatot tett Munkácsy Mihály Golgotájáért: ő egymillió dollárt kért, de csak 300 ezret ajánlottak érte. "Most kinyalnák a seggemet egymillióért" – mondta a nyáron Beck, aki végül 7 millió dollár körüli összegért (azaz közel 2 milliárd forintért) adta el a képet mostani tulajdonosának, Pákhnak.