Újranyit a Vörösmarty mozi

2016.03.10. 09:25

Európa első és legnagyobb alapterületű fogyatékosság-barát közösségi és kulturális tere nyílik meg csütörtökön az egykori Vörösmarty mozi helyén.  A Premier Kultcaféban – a  Nem Adom Fel Café&Bár hoz hasonlóan – megváltozott munkaképességű alkalmazottak üzemeltetnek majd mozit, kávézót, pékséget és rendezvénytermet.

Az intézményt a Törőcsik Mari által alapított Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány üzemelteti, akik az első időszakban 8-10 főt fognak foglalkoztatni. Az alapítvány eredetileg csupán egy kisebb kávézó üzemeltetésében gondolkozott, majd a bezárása óta üresen álló Vörösmarty felújításával nagyobb területen (620 négyzetméteren) még nagyobb lehetőségek nyíltak meg előttük. Az építészeti és műszaki tervek 2015 márciusától szeptember közepéig készültek. Ezt követték a hat és fél hónapig tartó, 150 millió forintos beruházásból megvalósuló kivitelezési munkálatok.

A régi, 55 férőhelyes nagytermet felújították, új hangszigeteléssel és vetítéstechnikával látták el, illetve kialakítottak egy varieté termet is, ahol koncerteket és egyéb kulturális eseményeket tartanak majd. Sőt, a mozi régi folyosójának álmennyezetének elbontásával ismét láthatóvá vált az 1935-ös boltív-rendszer.

A Premier Kultcafé azért született, hogy fogyatékossággal élőket foglalkoztatva mutassa meg, hogy a kultúra mindenkié, nincsenek akadályok

– fogalmaz a Premier Kultcafé a Facebook-oldalán.