Meghalt Andai Györgyi színésznő

2016.03.16. 23:22

68 éves korában meghalt Andai Györgyi Jászai Mari- és Aase-díjas színésznő - értesült a Színház.hu.

Andai 1960-ban, még gyerekszínészként kezdte pályáját a Két emelet boldogság című játékfilmben. Pályáját amatőrként az Egyetemi Színpadon (Universitas Együttes) folytatta, ahol 1963 és '66 között játszott. 1968-ban kezdte meg tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1972-ben végzett. Ezt követően 1973-ig a Szolnoki Szigligeti Színház színésze volt, majd 1973–tól 1983-ig a Vígszínház tagja volt. Ekkor a Népszínházhoz szerződött, ahol a társulat 1988-as megszűnéséig játszott, ezt követően a Budapesti Kamaraszínházhoz került.

Utoljára a Játékszínban a Nyolc nő, a Spinózában az Isten báránya című előadásokban, valamint a Katona József Színházban 2014-ben bemutatott Petra von Kantban szerepelt, emlékszik rá a Színház.hu.

Több filmben és tévéfilmben is játszott (Aranyváros, Linda, Csalással nem!), emellett szinkronszínészként is dolgozott: Andai Györgyi kölcsönözte a hangját Maggie Smith-nek (Elvált nők klubja, Tea Mussolinivel), Susan Sarandonnak (Lorenzo olaja), Faye Dunaway-nek (Siralomház), Shirley MacLaine-nek (Égi jel, Az árnyékfeleség) vagy Diane Keatonnak (Női vonalak).

Köszönöm a Jóistennek, hogy ismerhettelek és elfogadtál partnerül már főiskolás kisfiúként. Rengeteget nevettünk, vitatkoztunk a politikáról, színházról, küzdöttünk együtt lehetetlen helyzetekben, de főleg nevettünk

- emlékezett a színésznőre Facebook-oldalán Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport