Néha mindenki a körúton zárja a napot

17
2016.04.13. 07:18

Színész, közös képviselő, mozipénztáros, boltvezető vall a Nagykörúthoz fűződő viszonyáról a Budapest100 videósorozatában. 2016-ban a Budapest100 helyszíne és témája a pesti Nagykörút, amelyet a gyönyörű épületek miatt, a belőlük sugárzó múltért szeretnek.

„Ez az életterem” – állítja Puskás Peti, színész, aki a körúton tanult meg bicajozni, a Corvin Moziban árusított könyveket, most pedig a Madách Színházban lép fel. Mindenkinek van olyan szakasz az életében, amikor körúti éttermek, kocsmák valamelyikében zárja a napot – mondja Menyhárt Gábor, aki a körúton tölti a napjai egy részét, ugyanis a Művész mozi pénztárosa.

Fesztbaum Béla, a Vígszínház művésze szerint Budapest elképzelhetetlen a Nagykörút nélkül. Érdemes felemelt fejjel járni itt, és gyönyörködni a csodálatos épületekben, homlokzatokban, amelyek azt a virágzó korszakot idézik, amikor Budapest világvárossá vált. A Nagykörúthoz kötődik Kováts Ildikó életének nagy része, számára ez az otthon, amelyhez a legtöbb élmény fűzi, de nagyon kíváncsi lenne arra városra, amelyet Reitter Ferenc álmodott meg – csatornával a Nagykörút helyén.

„Sok építész nőtt fel úgy, hogy ezekkel az építőkockákkal játszott” – meséli a körúti Játékszerek Anno bolt vezetője, Majercsik Krisztina az Anker „kőépítőelemekről”. A játék szinte egyidős a Nagykörúttal. Április 16-án és 17-én, a Budapest100 hétvégéjén az érdeklődők is megépíthetik saját körútjukat. Egykori lakók élete, a házhoz fűződő legendák, az építtető története elevenedik meg áprilisban a pesti Nagykörúton, ahol közel hatvan épület nyit meg az idei Budapest100 hétvégéjén.

Ezt is láthatja

Néhány házba mi már bekukkantottunk!

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Budapest100 programsorozatot, ami az egyik legsikeresebb fővárosi rendezvény. 1916-ban éppen az első világháború közepén járt az ország, így kevésbé épültek nagyszabású bérházak, ezért esett idén az ünnepi választás az idén éppen 120 éves nagykörútra. Olyan témákat szeretnének többek között megvitatni, hogy:Miképp lehetne ismét vonzóvá, a széles járdák apropóján mintegy korzózható sétálóutcává tenni a körutat?A részben üresen álló üzlethelyiségeket miképp kellene újra nyitni, hogy a plázákból visszacsalogassák a vevőket?Hogyan lehetne növelni a zöldterületeket a körút mentén, és miképp serkenthető a kerékpáros forgalom?Emellett azonban a korábbi, jól bevált recept szerint 50-60 ház is bejárható lesz az április 16-17. hétvégén. A részletes programa rendezvény honlapján is megtekinthető.