Szélsőjobbos tüntetők zavartak meg egy menekültes színdarabot Bécsben

2016.04.15. 14:03 Módosítva: 2016.04.15. 14:05

Szélsőjobboldali aktivisták zavartak meg egy menekültekről szóló színházi előadást a  bécsi egyetemi színpadon , a szervezők testi sértés miatt feljelentést tettek - írja az MTI. 

Az Audimax színházteremben Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónő Die Schutzbefohlenen című, az európai menekültpolitikát ostorozó darabját mutatták be csütörtök este, amikor egy 30-40 főből álló csoport felment a színpadra. A rendbontók zászlókat lengettek, művért spricceltek szét és

A multikulti megöl! 

feliratú röplapokat szórtak a 800 fős közönség közé. A csoport tagjai összebalhéztak a közönséggel, akik végül kiszorították őket a teremből.

A szervezők közleménye szerint a rendbontásban nyolcan megsérültek, többen hasi fájdalmakra panaszkodtak. Amikor a rendőrök kiértek, már véget ért az akció, a színészek (egy menedékkérőkből álló amatőr társulat) folytatták az előadást.

Az osztrák kulturális miniszter, Josef Ostermayer elítélte a történteket és hangsúlyozta: felvilágosult demokráciában a művészet szabadságát, akárcsak a kisebbség védelmét, tiszteletben kel tartani. Az incidenst követően Bécs városa a színházi társulatot a meghívta a városházára, hogy ott mutassák be a szóban forgó Jelinek-darabot.

Az Identitäre nevű szélsőjobboldali szervezet közlése szerint az akciót nem a menekültek ellen, hanem a közönség soraiban helyet foglaló és a politikai életben lévő képmutatók ellen szervezték. A csoport további megmozdulásokat helyezett kilátásba.