Közel ötmilliárdért kelt el a térdepelő Hitler-szobor

2016.05.09. 12:08

Bár 10-15 millió dollárra számítottak, végül 17,2 millió dollárért (azaz mintegy 4,8 milliárd forintért) kelt el az olasz Maurizio Cattelan Hitler-szobra a Christie's vasárnapi aukcióján a New York-i Rockefeller palotában, írja az MTI. A művész ezzel új rekordot állított, korábbi legdrágább viaszszobra 7,9 millió dollárért (kb. 2,1 milliárd forintért) talált magának gazdát.

A Him című, viaszból és gyantából készült alkotás az imára kulcsolt kézzel térdepelő diktátort örökíti meg. A szobor 2001-ben készült, és már akkor is óriási botrányt keltett, amikor négy éve egy egykori gettóban állították ki Varsóban, ahol sok ezer zsidó halt meg a náci megszállás ideje alatt.

A szatirikus szobrairól híres Cattelant sokan tartják provokatőrnek, John F. Kennedyt például koporsóban fekve, öltönyben és mezítláb ábrázolta, II. János Pál pápát pedig egy meteor által leterítve. Az alkotó szerint azonban

a valóság sokkal provokatívabb, mint a művészet,

és ha valaki szerint a szobrai provokatívak, azok szerint valójában a valóság provokáló.

A vasárnap eladásra kínált 39 mű közül egy kivételével valamennyi elkelt, méghozzá a várt 59,4 millió dollár helyett 78 millió dolláros áron. Hat alkotó – a francia Daniel Buren, az olasz Paolva Pivi, az amerikai Neil Jenney, a német Rebecca Horn és két svájci, Olivier Mosset és John Armleder – esetében pedig rekord született.