A Tinderen meccselhetsz, a rímekben nem

2016.05.31. 19:19

A Margó Irodalmi Fesztivál nagy kedvencünk, mert arra próbálja felhívni minden létező módon a figyelmet, hogy az irodalom jó, olvasni pedig szuper dolog. Legutóbb akkor lelkesedtünk értük, amikor kijöttek a Margó.Fm névre hallgató alkalmazásukkal, amiben színészek olvasnak fel irodalmi műveket, és ezt jól meg lehet hallgatni. Most viszont már itt a rendezvény is, június 8 és 12 között megint az irodalomról fog szólni a város, a központi helyszín továbbra is a Petőfi Irodalmi Múzeum. 

Fotó: Emmer László

A Margó Fesztiválhoz már korábban is készítettek beharangozó videókat, például azt, amiben Jakab Juli az A38-ról nézi a Petőfi hidat, vagy amikor Ónodi Eszter a kaszinótojás felett siránkozott a telefonba. (Az összes Margós kisvideót itt lehet megnézni.)

Most viszont Reisz Gábor, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezője lecsapott a feladatra, és nem egy 60 másodperces szpotot forgatott (ami eredetileg lett volna a felkérés), hanem egy olyan kompakt kisfilmet, amiben legalább akkora szerepe van a Tindernek mint a költészetnek. A Tinderen találkoznak ugyanis a film szereplői, akik egyáltalán nem beszélik egymás nyelvét, és ilyenkor jön jól Színész Bob, aki éhező íróként a verseit árulja nekik. A kisfilm mindössze öt perc, de majdnem olyan szép, mint egy Örkény-novella a szerelmes a telefonfülkéről. A címe is csodálatos: Halandzsa. 

A fesztivál részletes programja a honlapon is fent van, mi a kedvenceinket ajánljuk most: 

  • A Sántakutya sorozatban a stand-upot ötvözik az irodalommal, író emberek beszélnek a saját életükről, ezúttal vendég lesz Bán Zsófia, Fiáth Tita, Oravecz Imre, Kollár-Klemencz László, Totth Benedek 
  • Váncsa István beszélget Csányi Vilmossal, ez már nagyon jól hangzik, de hozzáteszem, hogy a mesterséges intelligenciáról, mert erről szól az új Csányi Vilmos-regény (Ő ott bent)
  • Hámori Gabriella színésznő egyszemélyben adja elő Gyarmati Fanni naplóját, a rendező Seres Tamás. 
  • Tíz igaz történet: emberi jogi jogsértés történetét dolgozták fel olyan szerzők, mint Kiss Noémi, Mán-Várhegyi Réka, Papp Sándor Zsigmond, Péterfy Gergely, Szécsi Noémi, Térey János, Tompa Andrea. 
  • Kedvencek temetője: Pilinszky János. Idén 35 éve, hogy meghalt a költő, ennek alkalmából verseinek újraértelmezésére és továbbgondolására vállalkozik Babiczky Tibor, Fehér Renátó, Gerevich András, Marno János és Schein Gábor, a házigazda Horváth Kristóf, azaz Színész Bob lesz
  • Éjszaka a múzeumban: A gyilkos ház - a Margó pénteki éjjeli horrortúráján rémtörténeteket hallgathatunk Bajtai András, Dragomán György, Moskát Anita, Nemes Z. Márió, Sepsi László előadásában
  • Jelmezbál - ez az új Grecsó Krisztián regény címe, és a Grecsó-testvérek közös estje is innen kapta a címét. Krisztián ír és olvas, Zoltán mozog és táncol. Közreműködik az Aranyéletből is ismert Döbrösi Laura valamint Kertész Endre
  • Ország, város, fiú, lány - Valuska László (a Margó főszervezője, és az Index egykori újságírója) és Háy János játsszák a népszerű játékot, utazásokról, férfiakről, nőkről. 
  • Mezítlét - ez Röhrig Géza költői programjának összefoglalása, aki az őszi Margón is a fesztivál vendége volt, ennek a beszélgetésnek a podcast verzióját is meg lehet hallgatni
Dunajcsik Mátyás Izlandon
Dunajcsik Mátyás Izlandon
  • Szóceán - folytatva a nagyszerű szavak sorát, ez Dunajcsik Mátyás, Izlandon élő magyar költő estjének lesz a címe. 
  • Darvasi László Taligás című új regényében van titkos küldetés és boszorkányper is, Németh Gábor egy filmes helyszínvadászról írt könyvet, Závada Pál a magyarországi antiszemita népírtások történetét vizsgálta meg. 
  • A Margón látható először az Aegon Irodalmi Díj 2016-os tízes listájának szereplőivel készített film, amelyből kiderül, hogy Dragomán marosvásárhelyi szomszédja csak pénzért hagyta, hogy a bakelitlemezeit hallgatva jegyzetelje a dalszövegeket, Térey szerint az építész felelőssége sokkal nagyobb, mint a költőé, és hogy Bartis kutyája fotómodellnek sem utolsó. 
  • Zene is lesz, ebből most a Kassák-programot emeljük ki, amiben Harcsa Veronika készített Kassák Lajos verseihez dalszerű szabad improvizációkat, ezt adják elő Márkos Albert, Benkő Róbert, Keszég László és az Indexes Pándi Balázs társaságában.