Önnek fontos az alvás?

GettyImages-478783990 master
2016.06.16. 17:47

A kutatás támogatója az idén 100 éves Cardo-gyár

 

Életünk harmadát egészen biztosan alvással töltjük, de vajon fordítunk-e elég pénzt és energiát erre a hobbinkra? Az Index kérdőívében azt szeretnénk megtudni, hogy Önnek milyen fontos szerepet játszik az életében az alvás, odafigyel-e arra, hogy milyen ágyban, milyen körülmények között alszik, kikapcsolja-e az agyát és az okostelefonját elalvás előtt. Az alvás kutatása jelenleg egy nagyon népszerű kutatási területnek számít, mert a nyilvánvaló regenerálódási okokon túlmutató részleteket továbbra sem ismerjük pontosan.

Az biztosnak tűnik, hogy részben a gének határozzák meg, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége. Ettől függetlenül az általános vélekedés az, hogy a felnőtteknek 18 és 64 éves kor között legalább 9 óra alvásra van szükségük, 65 felett már 7 is elegendő a szervezetnek. Ön például eleget alszik? Az általános tapasztalat az, hogy az alvással kapcsolatos tudományos tanácsokat nagyon kevesen fogadják meg, a 9 óra alvást a dolgozó felnőttek döntő hányada valószínűleg nem tartja be, de cáfoljon ránk! 

A kutatások széles köre azt is bizonyítja, hogy a hálószobában nincs helyük digitális eszközöknek, és a telefonok, tabletek kék fénye is meggátolja a testet, hogy az alvást segítő enzimeket időben elkezdje termelni, ami a pihentető alvás feltétele. A kérdőívben ezért arra is kíváncsiak vagyunk, hogy az emberek mennyire tartják be a jó tanácsokat. Ugye Ön is nyomkodja a telefonját, tabletét elalvás előtt az ágyban? Vagy akkor már csak a relaxációé a szerep? Esetleg csak a tévé duruzsoló hangjára tud álomba szenderedni? Meséljen nekünk alvási szokásairól!

A kérdőív teljesen anonim, a válaszokat semmilyen formában sem tudjuk beazonosítani, és senkinek nem fogjuk továbbadni, csak kíváncsiak vagyunk. Az eredményekről elemző cikkben számolunk majd be.

 

? Hány órát alszik egy nap átlagosan?
? Mikor szokott lefeküdni aludni?
? Mit csinál elalvás előtt?
? Tud utazás közben buszon, repülőn, vonaton aludni?
? Milyen ágyban alszik?
? Mennyire fontos önnek a saját ágya? Hogyan alszik idegen helyen?
? Mennyire fontos önnek, hogy milyen matracon alszik?
? Szokott valamije fájni alvás után?
? Az Ön neme
? Az Ön kora
? Az Ön lakóhelye
? Az Ön legmagasabb végzettsége
? Az Ön havi nettó fizetése: