Az utcán álmodnak a japánok

12012333 be574f6a22fc4f6076f9788e26aca386 o b
2016.06.23. 19:30 Módosítva: 2016.06.23. 19:30

A japánok állítólag nem alszanak. Mármint hogy annyit dolgoznak és annyira elfoglaltak, hogy az alvásra egyszerűen semmi idejük nem jut. És valahol még büszkék is rá, hogy annyira mindent a pihenés elé helyeznek az életben, hogy egyáltalán nem akadnak fenn azon, ha valaki kihasználja a tömegközlekedés üres óráit, és bóbiskol közben egy kicsit.

Sőt, még külön szavuk is van arra, hogy valaki nyilvános helyen ruhástul alszik: inemuri. Ezt a saját szűk mintám alapján csak megerősíteni tudom: Cannes-ban általában 30-40 perccel korábban be kell már menni a moziterembe, a japán újságírók ezt az időt mindig alvással töltik.

És ez egyáltalán nem modern jelenség a japán társadalomban: már a szamurájok korában is azt tartották követendő példának, ha valaki képes lemondani az alvásról a tanulás, a gyakorlás, a szellemi tevékenység javára, később a konfucianizmus és a buddhizmus is erénynek állította be a korán kelést.

Éppen ezért a mai japánok számára teljesen természetes, hogy idegenek körében, nyilvános helyszínen, ruhástul szundítanak egy picit, amikor éppen idejük van rá.

A tudósok szerint ebben szerepet játszhat az is, hogy náluk sokkal inkább bátorítják, hogy a szülők minél tovább aludjanak együtt a gyerekeikkel, ezért teljesen megszokott lesz számukra felnőttkorukra, hogy az alvás az nem egy privát dolog, sőt, sokan egyenesen azt állítják, hogy kifejezetten jobban is alszanak így nyilvános helyeken, mint a saját ágyukban. (Apropó: kitöltötték már az Index alvási szokásokra vonatkozó kérdőívét?)

És ezt egyáltalán nem tekintik lustaságnak, sőt, ez éppen hogy a szorgalom és az elkötelezettség eredménye, hogy valaki egy találkozón, egy eseményen történetesen alszik egy kicsit. Sőt, az inemurit nem is tekintik valódi alvásnak, ez csak egy állapot, amiben az illető részt vesz a társas szituációban. 

Az angol fotós Adrian Storey elég sok mindennel foglalkozott élete során, a divatszakmától kezdve a dalai lámáig. Az elmúlt 15 évben Ázsiában élt, mostanában leginkább Tokióban építi a filmes karrierjét. A művészneve, Uchujin japánul annyit tesz: az idegen. Ő fotózta le ezt a sok különböző, nyilvános helyen alvó japánt. 

Ore Wa Uchujin - Adrian Storey - Tokyo Based Film maker / Photographer

Ore Wa Uchujin - Adrian Storey - Tokyo Based Film maker / Photographer