Dörner György mellett Németh Kristóf is pályázhat az Újszínház igazgatói posztjára

DKOKO20120202007
2016.06.29. 09:18

Várhatóan június 29-én, szerdán írja ki Tarlós István főpolgármester az Újszínház igazgatói pályázatát. A hírek szerint Dörner György az öt évvel ezelőtti kinevezésekor történt tiltakozások ellenére újra pályázna.

Az Új Színház (mai nevén Újszínház) az egyik első színház volt, aminek a működésébe a Tarlós István vezette önkormányzat erősen beleszólt. Annak ellenére, hogy a szakmai bizottság többségében az addigi igazgató, Márta István újbóli kinevezését javasolta 2011-ben, két szavazatot a grémium hivatalnok tagjaitól (a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egy-egy küldöttje) Dörner is kapott, aki pályázatában intendánsának Csurka Istvánt nevezte meg. Éppen ezért Dörner kinevezése nem volt minden botránytól mentes, még tüntetés is volt ellene.

Bár Dörner igazgatósága eleinte pocsék számokat produkált, a színház mostanra elérte a 80 százalékos látogatottságot. A legnézettebb darab egy Wass Albert-mű, A funtineli boszorkány volt, ami telt házzal futott.

A Népszabadság információi szerint azonban a javuló számok ellenére sem biztos, hogy Tarlós István meghosszabbítja Dörner kinevezését, a színházi élet nagy része ugyanis elutasítja Dörnert, aki egyébként maga sem keresi a nyilvánosságot. Dörner színházát sokan tartják szélsőjobboldalinak, és nem biztos, hogy ezzel 2017 után is azonosulni kíván a főváros, sugallták a Népszabadságnak belső informátorok.

Nem véletlen, hogy nemrég elterjedt a hír, Németh Kristóf lehet az intézmény új igazgatója, aki valószínűleg sokkal bulvárosabb irányba vinné el a színházat, és már bizonyított igazgatóként a Játékszínben.

Németh Kristóf egyelőre nem akarta kommentálni az értesülést, annyi azonban bizonyos, hogy május 31-gyel lemondott a Játékszín vezetéséről, mert nem akart társigazgatót maga mellé.