A tévé előtt alszanak el a magyarok

GettyImages-91531624
2016.06.30. 18:24

Legutóbb arról kérdeztük olvasóinkat, hogy mennyire fontos nekik az alvás, több mint nyolcvanezren olvasták el, és majdnem harmincezren ki is töltötték. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy annyira mégsem fontos nekünk az alvás, mint a tudósok szerint kellene, hogy legyen, de túl nagy baj nincs. A legfontosabb kérdésekben a többség olyan válaszokat adott, amik többé-kevésé egybevágnak azzal, amit a szakértők is ajánlanak. 

 

Válaszadóinknak kicsivel több mint a fele úgy válaszolt, hogy átlagosan 5 és 7 órát alszik. 41 százalék írta azt, hogy 7-9 órát tölt alvással, így ők beleesnek az ajánlott kategóriába. Kevesen voltak azok, akik 5 órát vagy annál kevesebbet alszanak (4%) illetve azok is, akik 9 óránál többet töltenek pihenéssel (2,5%).

 

A többség általában éjfél előtt lefekszik, a legtöbben 11 után térnek nyugovóra, ez a kitöltők 34 százalékát jelenti, de sokan voltak azok is, akik este 10 és 11 között kerülnek ágyba, egészen pontosan a kitöltők 31 százaléka; a kitöltők kétharmada éjfélre már alszik is. 

 

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a hálószobába nem valóak a digitális eszközök, és nem javasolják alvás előtt a tévézést, ugyanígy tiltólistán van lefekvés előtt egy órával a különböző kék fénnyel rendelkező technikai eszközök (okostelefonok, tabletek) használata. De mit számít ez nekünk! A kitöltők 25 százaléka mondta azt, hogy tévére alszik el, igaz, ez nagyságrendileg akkora szám, mint ahányan azt mondták, hogy az ágyban már nem csinálnak semmit, csak simán alszanak. Népszerű volt még a cikkolvasás (19%) és a Facebook átpörgetése (12%) is.

Ami az utazást és az utazás közbeni alvást illeti, a válaszadók majdnem fele válaszolta azt, hogy néha tud utazás közben is aludni, 28 százalék mondta azt, hogy képtelen buszon vagy vonaton aludni, és csak a kitöltők egynegyede tartozik a szerencsések közé, akik szinte azonnal elszenderednek egy hosszabb utazás elején. 

Népszerű a franciaágy olvasóink körében, a kitöltők majdnem fele ilyenben alszik mindennap. Szintén népszerű volt az ágykeret és a matrac lehetőség is, 33 százalék mondta, hogy ilyen az ágya, sajnos a heverő, a kanapé vagy éppenséggel a vízágy leszerepeltek a kérdőívben, nagyon kevesen választják őket. 

Az olvasók 56 százalékának mérsékelten fontos a saját ágya, csak 21 százalék írta azt, hogy kifejezetten fontos neki a fekvőalkalmatossága, és 20 százaléknak teljesen mindegy, hol fekszenek, ők bárhol jól alszanak. Mindössze 1 százalék mondta azt, hogy nem szereti az ágyat, matracot, amin általában alszik. 

Nem meglepő módon, akiknek fontos volt, hogy milyen matracon alszanak, azoknak többnyire a saját ágyuk is fontos volt. Összességében a válaszadók 80 százaléka választotta azt, hogy nagyon (31%) vagy legalább mérsékelten (49%) fontos, hogy milyen matracon alszik. Csak 18 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem is tudja milyen matrac van az ágyában.

Ami igazán jó hír, hogy a kitöltők 51 százaléka mosolyogva ébred, fájdalomtól mentesen. Ez lehetne jobb is, de az előfeltételezésünk az volt, hogy rosszabb eredmények jönnek majd ki, és biztos lesznek olyanok, akiknek rossz élmény az alvás, de nem volt olyan testrész, amit jelentősen többen választottak volna. Nagyjából ugyanannyian mondták a derékfájást (13%), a nyakfájást (12%) és a több testrész fájdalmát (11%) is.

A kutatás támogatója az idén 100 éves Cardo-gyár volt.

Ne maradjon le semmiről!