Vadakkal ismerkedhetnek az új soproni múzeumban

2016.07.09. 11:19

Interaktív múzeum, bemutató- és oktatóterem is lesz abban a többfunkciós épületben, amely a Soproni-hegység város felőli ormán található Károly-magaslati kilátónál épül. A létesítmény százmillió forintba kerül, és őszre készül el.

A 23 méter magas Károly-kilátó melletti régi büfét lebontották, és annak a helyén húztak fel egy új épületet. Jelenleg a belső munkálatokat, valamint a külső környezet rendezését végzik, az átadás szeptember 30-án lesz - tette hozzá.

A háromszintes épületben kialakítanak egy ötven férőhelyes oktatótermet, az első és a második szinten pedig interaktív bemutatóterem lesz, amely a Sopron környéki élővilágot, vadgazdálkodást jeleníti meg. Itt a fiatalok az erdővel, a vadakkal ismerkedhetnek meg, de nem igazából, hanem interaktív módon.

Továbbá a második szinten kap helyet a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem egykori professzorának, Kőhalmy Tamásnak (1936-2003) a hagyatékából berendezett állandó kiállítás.

Építenek még egy 250 méter hosszú, az új épülettől induló lombkorona-tanösvényt. Az élővilágra különleges kitekintést nyújtó, a lombok szintjére vezető út engedélyeztetése folyamatban van, és jövőre el is készülhet. Ez szintén mintegy százmillió forint értékű beruházás lesz - mondta Jámbor László, a Soproni Parkerdőt gondozó Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója .

Sopron legnépszerűbb kiránduló helye

A Soproni Parkerdő legnépszerűbb kiránduló helye a Károly-kilátó. Évente mintegy százezer turista fordul meg a kilátótoronyban

A kilátó és a torony egyaránt Romwalter Károly soproni nyomdász és lapkiadó nevét őrzi. Ő és fia ácsoltatta a 398 méter magas hegyoromra az első fa kilátót, 1876-ban.

Állaga azonban idővel megromlott, le is kellett bontani, és helyén a soproni Ybl-díjas építész, Winkler Oszkár (1907-1984) tervei alapján épült fel az új, immár kőépület. Ezt 1936-ban avatták, vagyis idén 80 éve. A jubileumról a kilátók napján, szeptember 19-én emlékeznek meg.