Monet- és Van Gogh-műveket is vettek a lopott maláj pénzből

2016.07.22. 15:53
Ugyanebből az elsíbolt közpénzből finanszírozták A Wall Street farkasát is. A festményeket lefoglalták.

A gigantikus sikkasztási és pénzmosási ügyben Vincent van Gogh Vincent arles-i háza című rajzát, valamint Claude Monet Nagy Szent György című, 35 millió dollárt érő velencei látképét és Vízililiomok visszatükröződő magas fűszálakkal című, csaknem 60 millió dolláros festményét kobozták el az amerikai igazságügyi szervek kérésére, írja az MTI.

A svájci hatóságok nem árulták el, hogy kitől és hol foglalták le a remekműveket. Az amerikai keresetben azonban az szerepel, hogy az elsikkasztott pénzből vásárolt műveket a genfi vámmentes raktárban őrzik, ahonnét már többször kerültek elő kétes eredetű műkincsek.

Az amerikai hatóságok szerint a három műalkotást (sok más fényűző befektetéssel együtt) Jho Low malájziai üzletember, Najib Razak miniszterelnök bizalmasa vásárolta abból az egymilliárd dollárból, amelyet a kormányfő által 2009-ben létrehozott gazdaságfejlesztési alapból (1MDB) loptak el.

A sikkasztási botrány kipattanásáig Jho Low a műkincspiac egyik ünnepelt patrónusának számított. Jean-Michel Basquiat egy drogcsempészpárost ábrázoló, csaknem 50 millió dollárt érő képének megvételével tűnt fel 2013-ban.

A most lefoglalt képek közül Van Gogh rajzát 5,5 millió, a Nagy Szent Györgyöt 35 millió dollárért vásárolta 2013-ban, 2014-ben pedig Monet vízililiomos festményére tett szert 57,5 millióért. A képeket később zálogként használta fel a világhírű aukciósházaktól felvett készpénzkölcsönökhöz.

A Christie's közölte, hogy szigorú rendszabályokat érvényesít a pénzmosás ellen, a vizsgálat megindulása után megszakította a kapcsolatot Low-val és együttműködik a hatóságokkal. Low ellen egyelőre nem emeltek vádat, a maláj miniszterelnök pedig tagadja, hogy bármit tudott volna az alapjánál történt visszaélésekről.

Tegnap írtuk meg, hogy A Wall Street farkasa című filmet is ebből a pénzből finanszírozta a Red Granite produkciós cég, miután 1 milliárd dollár került csak Amerikába a maláj kormányzati pénzügyi alapokból Razak és pár amerikai bank közreműködésével.