Malomkerékben meditálni micsoda élvezet

2016.07.24. 08:46

Amikor mostanában tévében, telefonon, tableten, vagy csak úgy monitoron néz az ember filmeket, és a moziban is digitális vetítők vannak, akkor vicces belegondolni abba, hogy a vásári mulatságként induló mozi valójában úgy kezdte a történetét, mint azok a füzetek, amikben gyorsan kellett lapozni, hogy nagyjából 2 másodpercben végignézzünk egy sztorit. Az olyan századfordulós eszközök, mint a ma már rendkívül hülye nevűeknek tűnő praxinoszkóp vagy a zoetróp úgy működtek, hogy csak a mozgókép illúzióját adták: azzal, hogy állóképeket láttunk gyorsan egymás után, azt hittük, hogy ezek a képek mozognak. Tulajdonképpen a film is úgy működik a mai napig, csak éppen már nem tapintható formátumban vannak ezek a képek, hanem digitálisan.

Erre az egész filmtörténeti bevezetőre csak azért van szükség, mert most a Művészetek Völgyére a MOME csapatának segítségével elkészült nagyjából ennek az eljárásnak egy elég menő változata:

egy malomkerékben lehet mozizni.

Egész pontosan arról van szó, hogy újragondoltak egy régi malomkereket, amibe bele lehet ülni, és abban üldögélve nézhetünk egy direkt erre az alkalomra készített animációs mozgóképet.

A MOME-t a fesztivál alapítója, Márta István kereste meg, hogy ki tudnának-e találni valami olyan projektet, ami illeszkedne a kapolcsi tájba. Helyszínt a Falumalom zsilipjénél kaptak, innen meg jött rögtön az ötlet, hogy a kerék nélküli malomhoz igazán lehetne egy kereket gyártani. A MOME kiírt egy pályázatot a hallgatóinak, és ez a szakokon átívelő terv nyert, amit Bácsfai Gábor (fotó), Gyimóthy Noémi (textil), Kondor Máté (formatervezés), Tőkés Anna (animáció), Tudisco Júlia (szintén animáció), és Túróczi Áron Mátyás (építészet) adott le.

A MOME egyébként viszonylag sok évet kihagyott a Művészetek Völgyében, korábban még a taliándörögdi iskolában volt a bázisuk és ott készítettek egy csomó különböző projektet, de most a malommozival visszatértek a fesztiválra.

A telefonbeszélgetésünk egyharmadáig én azt képzelem, hogy a patak egy konkrét szerkezetet hajt meg, ami valami Wallace & Gromit-szerű őrületes ketyerék láncolata, de Antalóczy Tímea, a projekt vezetője elmondta, hogy nem, nem erről van szó, hanem hogy maga az egész szerkezet lesz a mozi. Tehát van egy belső kerék, amiben két ember el tud ücsörögni, és van egy külső, amit meghajt a patak. A belső keréken lesz egy lyuk, amin lehet látni a külső, vitorlavászonnal bevont, forgó belsejét, amire a képek felkerültek. Azaz a malom belső kerekének burkolatán található lyukakon át látható a patak által meghajtott, külső kerék belsejére feszített végtelenített kép. Ha ez kicsit sok lenne a külsőből és belsőből, akkor itt egy kép, hogy pontosan miről is beszélek:

Az animációkat speciálisan erre a kerékre tervezték, habár vannak benne figurák, inkább különböző Kapolcshoz és a völgyhöz köthető képeket lehet benne nézni. Antalóczy szerint lehet, hogy mozi helyett jobban passzolnak névnek az egész szerkezetnez a 

meditatív malomkerék,

ugyanis meditációra is alkalmas, a patak csobogása, és a nyugis animációk teljesen alkalmasak arra, hogy elandalítsák az embert. Amikor azt kérdezem, hogy pontosan mennyi idő egy animáció, Antalóczy csak annyit mond, hogy hát a kerék elég nagy.

A fesztivál egyébként azt tervezi, hogy megtartják a kereket. Az biztos, hogy a malomba nem fogják visszavinni, mert hatalmas, de majd egészen biztosan meg fogják oldani valahogy. A szervezők lennének a legboldogabbak, ha az egész projekt hasznosulna, és Kapolcs lakói is használnák. A MOME Kerék a fesztivál idejére a helyszínre települő Katlan Tóni Vendéglője közelében található meg. Ezen a helyszínen a MOME további két projecttel van jelen: Erdély Jakab (média design) talált anyagokból, színes fóliákból, furcsa szerkezetű csiga szobrot készített,amelynek árnyéka konkrét figurát vet a malom falára. projecthez vezető ún. Tolvaj Közbe pedig sejtelmes, a csillagos égboltot imitáló, fluoreszkáló gombokat álmodott meg.

Az idei, sorban 26. Művészetek Völgyét július 22. és 31. között rendezik meg Kapolcson és a környező falvakban.