Esterházy Péterre emlékeznek a brit sajtóban

2016.08.01. 16:23

Halála után több mint két héttel Esterházy Pétert búcsúztatta a brit Telegraph, akit Magyarország legnépszerűbb írójának neveznek a cikkben, bár azt is megjegyzik, nyelvi tűzijátékai, jelöletlen idézetei, utalásai és parafrázisai miatt egyáltalán nem könnyű őt olvasni.

A lap szerint az író Európa egyik legnagyobb arisztokratacsaládjának leszármazottja volt, aki műveivel a kommunizmus ideológiáját vonta kétségbe. "Egy olyan társadalomban, amelyben arany vécéket ígértek a proletariátusnak, miközben a polcok üresen tátongtak, az irónia és az abszurd posztmodern formáival világított rá a kommunizmus orwelli kétszínűségére" – fogalmaz a cikk.

A Telegraph írása megemlíti még, hogy Esterházy az 1979-es Termelési-regény című művével tett szert nemzetközi ismertségre, valamint hogy a három évvel későbbi Kis magyar pornográfia már egy nyíltabb támadás volt a rendszerrel szemben.

A lap az író leghíresebb művének a Harmonia Caelestist nevezte, amelyben a szerző apjának, Esterházy Mátyásnak állított emléket. Ezen a ponton kitér a Javított kiadás történetére is: vagyis hogy az író a Harmonia caelestis befejezése után értesült apja ügynökmúltjáról, és ez íratta vele a Javított kiadást, amelyben a jelentések, illetve az azokhoz fűzött jegyzetek is olvashatóak.

A cikk megemlíti még, hogy Esterházy számos díjat nyert, valamint hogy műveit több mint húsz nyelvre fordították le. Angolul A szív segédigéi, a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása, a Fuharosok és az Egy nő jelent meg.

Esterházy Pétert kedden 11 órakor temetik majd a gannai családi sírhelyhez, temetését a pannonhalmi főapát, Várszegi Asztrik celebrálja. A család korábban arra kérte a gyászolókat, hogy a virágokra szánt összeget inkább ajánlják fel az Alapítvány a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért szervezetnek.