Burger Barna: Orbán Viktor mellett lenni tanítás

2016.08.18. 07:02
Burger Barna 23 évig fotózta a miniszterelnököt, nemrég pedig a kéktúrán készített képeiből nyílt kiállítása. A Heti Válasznak őszintén beszélt izomsorvadásáról, ami miatt 50 évesen kerekesszékbe kényszerült.

Interjút adott a Heti Válasznak Burger Barna, aki 1993-tól 23 éven keresztül volt Orbán Viktor fényképésze, egészen az utóbbi időkig. Burger nemrég nyitotta meg az Országos Kéktúráról készített, Kékvándor című fotókiállítását, ahol kerekesszékben jelent meg. Mint a hetilapnak elmondta, izomsorvadással járó ALS betegségben szenved, ami miatt járni sem tud és ágyhoz van kötve.

A négygyerekes, 51 éves fotós jelenleg nem tudja elhagyni házát, de sok segítsége van. Betegségét egy éve, tavaly augusztusban diagnosztizálták, az orvosok azt mondták neki, legfeljebb 2-5 évig élhet. Nagyon igyekszik meggyógyulni, noha az orvostudomány jelenlegi állása szerint ezt a betegséget nem lehet gyógyítani, legfeljebb a tüneteket enyhíteni. (A 2014-es jegesvödrös kihívás éppen erre a betegségre szerette volna felhívni a figyelmet.)

Mint fogalmazott, betegségében a kiszolgáltatottság a legrosszabb, egész nap vele kell lennie valakinek, mert inni sem tud egyedül. Mivel egyszer már végigjárta a kéktúrát, nagy célja, hogy újra tudjon gyalogolni és túrázni.

Burger az interjúban elmondta: nem bántja, ha a miniszterelnök házi fotósaként emlegetik, érti, hogy sokak szemében ez állásfoglalás. „Mindenképpen kell szimpátia hozzá, ennyi ideig nem is lehet együtt lenni valakivel anélkül, hogy jól éreznéd magad vele. Szerettem csinálni, és büszke vagyok rá" – mondta a lapnak.

Orbán Viktorról úgy nyilatkozott, hogy jó a humora, erős a kisugárzása, tanítás mellette lenni. Hangsúlyozta azonban, hogy akik udvari fotósnak tartják, nem is tudják, mennyit használják az ő fotóit a „másik oldalon”, hiszen írókról szóló könyvében olyan alkotókat fotózott, mint Kertész Imre vagy Esterházy Péter.