Magánszínházat alapít Nacsa Olivér és Németh Kristóf

2016.10.03. 16:38

Magánszínházat alapít Nacsa Olivér és Németh Kristóf; az új színház decemberben tartja első bemutatóját. Nacsa Olivér az M1 televízió hétfői adásában felidézte: alapítótársa, Németh Kristóf színművész május végéig a Játékszínt vezette, ő maga pedig évek óta tevékenykedik a Budavári Palotakoncert producereként, most azonban szerettek volna valamit olyat létrehozni, ami mindkettejük szívügye, miközben értéket képvisel, írja az MTI.

Németh Kristóf hozzátette, a Játékszín élén eltöltött négy év alatt megbizonyosodott arról, hogy Magyarországon van már létjogosultsága egy piaci alapon működő színháznak. A színházi kultúra már nem igényel feltétlenül állami támogatást, ha

egy teátrumot fiatalos szemléletű, szerteágazó kapcsolatrendszerrel rendelkező szakemberek vezetnek

- mondta el Németh magukra utalva. Hozzáfűzte még, hogy a magyar közönség évente rengeteg színházjegyet vásárol, erre és a társasági adókedvezményekre alapozva gazdaságosan működtethető egy színház.

Németh Kristóf szerint a magyar néző többnyire azért megy színházba, hogy kikapcsolódjon, nevessen, hogy el tudja felejteni az aznapi feszültséget. Az új teátrummal ezért szeretnék hazai szerzők friss műveit bemutatni, de alapvetően az angolszász világból hoznak majd olyan darabokat, amelyeket eddig Magyarországon nem lehetett látni, köztük zenés produkciókat.

 Németh sokat tud a piaci alapú színház üzemeltetésről, hiszen 2012-ben vette meg a színházat üzlettársaival, miután menesztették az igazgatóként húsz évig dolgozó Balázsovits Lajost.

Az intézményhez 3 millióért jutottak hozzá, és nem volt pályáztatás.

A Játékszín Németh színre lépése után 63,4 millió forintos pénzhez jutott a kormánytól.  A főváros egyébként nem régen döntött   Centrál Színház eladásáról,   ezért összehasonlításképpen 192 millió forintot kérnek.