Hiába hívogatják a svédek Bob Dylant, nem tudják elérni

2016.10.21. 22:15 Módosítva: 2016.10.21. 22:16

A Svéd Akadémia már többször is megpróbálta elérni telefonon és emailen az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettjét, hogy személyesen közöljék vele a nagy hírt, de hiába: Bob Dylan egyszer sem válaszolt a megkeresésekre. 

Ez faragatlan és arrogáns

- mondta velősen Pär Per Wästberg, az akadémia egyik tagja.   

Hétfőn az akadémia titkára, Sara Danius még azt mondta a svéd közrádióban, hogy Dylan legközelebbi munkatársával sikerült felvennie a kapcsolatot, "kedves válaszokat" kapott tőle, amit egyelőre elegendőnek is tart, és véleménye szerint Dylan is hamarosan megszólal a díjjal kapcsolatban, írja az MTI.

Dylan még a bejelentés estéjén koncertet adott Las Vegasban, de egyetlen szót sem ejtett a frissen elnyert elismerésről. Viszont a műsorban a Why Try To Change Me Now? (Miért akarsz most megváltoztatni?) című Frank Sinatra-dalt is előadta, amivel a médiától való legendás elzárkózására utalhatott. Pár nappal a bejelentés után Dylan Twitter-oldalán megjelent a "Nobel-díj győztese" bejegyzés, ám ezt péntekre eltávolították.

Az irodalmi Nobel-díj győztesének nevét október 13-án hozták nyilvánosságra. A döntés világszerte nagy meglepetést okozott, Dylan zenei munkássága miatt sokan szokatlannak vélték a Svéd Akadémia választását.

A The Guardian pénteki cikke szerint egyébként nem is Dylan az első dalszerző, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. Előtte 1913-ban az indiai költő, Rabindranáth Tagore is megkapta költeményiért a díjat, amelyek valójában dalok voltak.

A friss Nobel-díjasokat december 10-re várják Stockholmba, hogy átvegyék a díjat a svéd királytól és rövid beszédet mondjanak. Az akadémia egyelőre nem tudja, hogy Dylan részt vesz-e a ceremónián. "Ez egy merőben szokatlan helyzet" - mondta Dylan hallgatásával kapcsolatban Wästberg.

Anders Bárány, a Svéd Királyi Akadémia tagja blogjában felidézte, hogy 1964-ben Jean-Paul Sartre visszautasította irodalmi Nobel-díját. Az Aftonbladet című svéd napilap kulturális szerkesztője, Asa Linderborg pedig azt jósolta, hogy Dylan nem megy el Stockholmba, "pláne Wästberg nyilatkozata után".