Mécs Károly és Koltai Lajos is a nemzet művésze lett

2016.11.03. 16:07
A díjat Fekete György akadémiája kezdeményezésére hozta létre a kormány 2013-ban, azzal a céllal, hogy a legkiemelkedőbb művészek számára méltó életkörülményeket biztosítson életjáradék formájában.

Idén Bán Ferenc építőművész, Kalász Márton költő, műfordító, Koltai Lajos operatőr, Mécs Károly színművész és Varga Imre szobrászművész lépett a nemzet művészei közé, a díjat csütörtökön a Pesti Vigadóban adta át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke. Varga Imre helyett fia, Varga Mátyás szobrász, festőművész vette át az elismerést.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében elmondta: ma elismerjük azokat a művészeket, akik műveikkel az egyetemes magyar emlékezet, a nemzet kincsestárának elidegeníthetetlen részei lettek.

Természetesen Fekete György is megszólalt: azt kívánta a díjazottaknak, hogy „alkotótevékenységük fénye világítsa be a magyar művészet épülő új útjait hazánkban és szerte a világban”. (MTI)