Amíg ki nem sül a szemünk, addig játszhatunk

Tíz ok, ami miatt kihagyhatatlan az első budapesti Arcadia

2016.11.19. 00:06
"Kétféle ember van a világon: a flipperes és a videójátékos" – hangzik el a flipperes körökben gyakran idézett bölcselet a Copland című Stallone-filmben. A budapesti Arcadián, most hétvégén, nagy valószínűséggel mindkét tábor alaposan kiélheti magát.

Első alkalommal rendezik meg az Arcadia nemzetközi játéktermi kiállítást Budapesten, ahol körülbelül kétszáz géppel (flipperekkel, arcade gépekkel, konzol- és kvarcjátékokkal stb.) lehet közelebbről megismerkedni. A budapesti Flippermúzeum által szervezett eseményen a prágai videó arcade játékmúzeum, a krakkói flippermúzeum, valamint több hazai gyűjtő is megjelenik, a gépek pedig szabad játékra vannak állítva, tehát akár egészen addig játszhatunk, ameddig bírjuk, vagy amíg a retinánk ki nem ég. 

Hogy olvasóinak ne jöjjenek zavarba, amikor belépnek a játékgépes paradicsomba, nyitás előtt pár órával bejártuk a kiállítást, és összeszedtük, mi az a tíz dolog, amit semmiképp sem szabad kihagynia azoknak, akik ellátogatnak az Arcadiára. (Galériánkért pedig kattintson a képek bármelyikére!)

1. Igazi régiségekkel is játszhatunk

1940-ben már javában dúlt a második világháború, a fegyverkezős közhangulatra pedig a játékkészítők is gyorsan reagáltak. Jó példa erre a képen látható szintén 1940-es masina is, amellyel mindenféle vadászrepülőkre lövöldözve védhetjük meg a hazát, vagy akit akarunk. Ahhoz képest, hogy milyen régi darab (több mint 75 éves!), még ma is viszonylag szórakoztató az egyébként pofonegyszerű játékmenet. 

2. Csatasorba állítják Herkulest

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy februárban az Egyesült Államokból Magyarországra érkezett a világ valaha készült legnagyobb flippergépe, a Hercules, amit rövidesen ki is állítottak a Flippermúzeumban.

Bár játszani nem lehetett rajta, az Arcadia idejére azonban a szervezők működőképessé tették az Atari 1979-es óriását, ami tényleg hatalmas: több mint 235 centiméter hosszú, egy méter széles, és 210 centi magas. Ja, és ami a legjobb: egy igazi billiárdgolyót hajkurászhatunk a játék során!

3. Valódi közösségi száguldás

Egyszerre akár nyolc ember is versenyezhet az Indy 800 névre keresztelt masinával, ami szintén az Atari gyermeke, akár a böszme Hercules is, bár ez négy évvel korábban megelőzte azt, 1975-ben jött ki ugyanis.

Egy évvel később az Atari aztán visszább vett egy kicsit: akkor jelent meg az Indy 4, ami ugyanerre a képernyőt körbenállós koncepcióra épült, de már legfeljebb négy fő játszhatott rajta. Pedig ha már lúd, akkor legyen kövér, nyolc játékos pedig mégiscsak nagyobb ricsajt tud csapni, mint négy.

4. Star Wars-sarok

Miközben a világ újra elővette azt a sztorit, amely szerint a Han Solót alakító Harrison Ford a Leia hercegnő szerepében feltűnő Carrie Fisherrel csalta a feleségét az első, 1976-os Star Wars forgatása alatt, az Arcadia szervezői külön kis Star Wars-sarkot rendeztek be.

Itt a videojáték-kabinetek mellett flipperekkel is játszhatunk, és ne aggódjunk: bár ezek a gépek a terem végében lettek elhelyezve, nem fogjuk őket szem elől veszíteni, egy Darth Maul figura jelzi majd, hogy merre kell mennünk. Ha ebben a zugban lehetne eltölteni a Zsivány Egyes bemutatójáig hátralévő időszakot, nem is tűnne olyan messzinek az a december tizenötödike.

5. Egy rakás kabinet és szimulátor

Van az a rész a legendás, kilencvenes évek legelején induló Tini Nindzsa Teknőcök-filmtrilógiában (nekem egyébként a második rész, A trutymó titka a kedvencem), amikor a deviáns tiniket egy igazi, sötét játéktermi barlangban látjuk, ahol tömegével állnak és zakatolnak a mindenféle játékgépek – sőt, fedett gördeszkapálya is van! –, a gonosz erők ugyanis így toboroznak maguknak fiatal és életerős utánpótlást. Egy nagyon picit hasonló látványt idéz az Arcadia is, ahol hosszú sorban állnak a színes kabinetek, amelynek egyik végén néhány szimulátor is parkol – azok nélkül ugyanis nincs igazi játékteremfíling. Így egyben pedig tényleg könnyfakasztóan szép látvány tárul elénk.

6. Játékok több gyűjteményből

Az újlipótvárosi Flippermúzeum az Arcadia teljes hetén zárva tart, hiszen a játékparkja legjavát áttelepítette az Ajtósi Dürer sorra. Legizgalmasabb darabjaival érkezik a korábban már említett két partnerintézmény, a prágai videó arcade játékmúzeum és a krakkói flippermúzeum is, de néhány hazai gyűjtő is kiállít majd a legnagyobb büszkeségeivel. Az Arcadián tehát egy igazi, szakértők által összerakott válogatást kaphatunk.

7. Végre hülyére rázathatjuk magunkat

"Ez egy nagyon hülye játék" – gondoltam magamban, miután lenyomtam egy kört az Addams Family Generator nevű elektrosokk-szimulátorral, aztán kicsit megráztam magam (immár nem úgy, hanem amúgy), és beálltam még egyszer. A játék lényege, hogy a felhasználó rámarkol két karra, amelyekbe kapaszkodva szimulált áramütéseket él át. Ezek aztán egyre erősödnek, előbb-utóbb pedig szerencsére véget érnek, így a játékos ezután igazi faszagyereknek érezheti magát.

Az elektrosokk-szimulátorokat valószínűleg nem sokan ismerik Magyarországon, egy helyszínen felmarkolt kiadványból azonban megtudtam: állítólag semmi dokumentációt nem találni arról, hogy itthon használtak ilyen automatákat, pedig pár nagyobb hazai játékteremben és a Balaton partján azért előfordult belőlük egy-egy példány. Hiába voltak sikeresek itthon is, a magas ár és a karbantartás nehézsége miatt hamar kikoptak az országból. Szerencsére az Arcadián azonban most megint át lehet élni az élményt.

8. Terminator acélból

A Krakkói Flippermúzeum szívesen hivatkozik magára a Budapesti Flippermúzeum kishúgaként, és jelenleg ez az egyetlen olyan, folyamatosan nyitva tartó magángyűjtemény Lengyelországban, amelyik ötvennél is több flipperből és egyéb játékgépekből áll. Az Arcadiára egy igazi különlegességgel érkeztek: egy helyi művész, Hernstag acélból építette újjá a klasszikus flippergépet, a végeredmény pedig olyan szép lett, hogy öröm ránézni.

9. Itt mutatkozik be Európának az új Alien

Az Arcadia talán legnagyobb durranása, hogy egész Európában itt látható először az új Alien flipper, ami az osztrák RS Pinball közvetítésével egyenesen a chicagói flipperexpóról (Chicago Pinball Expo) érkezett Magyarországra, és innen vándorol majd tovább a kontinens többi flipperes rendezvénye felé.

Ottjártunkkor engem ért a megtiszteltetés, hogy mindjárt az üzembehelyezés után elsőként próbáljam ki a gépet, ami tényleg egészen elképesztő. Például mialatt játszunk, az első és második Alien-filmekből pörögnek a jelenetek és a jól ismert mondatok. Engem teljesen lenyűgözött, pedig még csak nem is a végleges változatról van szó, hanem egy prototípusról.

10. B.U.L.I.K.A.

Bár péntek este koncert is volt, szombaton azonban, éjjel fél egytől, buli lesz az Arcadián, ahol Ardee & Rob pörgeti majd a zenéket. A mulatság elé, hangolódás gyanánt, egy mixtape-et is készítettek, amit itt lehet meghallgatni, és amiben olyan előadók számai csendülnek fel, mint a Devo, a Crystal Castles, az Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) vagy a Depeche Mode, amiből nagyjából le lehet szűrni, hogy mivel készülnek a lemezlovasok.

Az Arcadia november 18-tól 20-ig, péntektől vasárnapig tart majd a Dürer Rendezvényházban (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.), amit ne keverjünk össze a Dürer Kerttel, ez egy kicsit visszább van, a belváros felé. Teljes árú jegyeket a helyszínen 3500 forintért lehet venni, az ifjúsági jegy (6-18 éves korig) 2500 forintba kerül, hat éves kor alatt pedig ingyenes a részvétel. Szombaton éjszakába nyúlóan lehet majd játszani, vasárnap pedig este hétkor ér véget az esemény. További részletek az Arcadia Facebook-oldalán.