Brüsszelben a táncoló vendégek után is adóztatják a klubokat

2016.11.29. 22:40

Furcsa feliratok jelentek meg egy brüsszeli szórakozóhely valódi is virtuális felületein: arra kérik a vendégeiket, hogy ne táncoljanak - írja a BBC. Az elsőre idiótának tűnő kérésnek logikus oka van, Brüsszelben ugyanis adót szednek a táncolás után, és bár a szabály maga nem új, a hatóságok mostanság kezdték el komolyan ellenőrizni a betartását. 

A táncadót két éve vezette be Brüsszel, elméletben minden klubnak táncosonként 40 eurocentet kell fizetnie egy estére. Az indoklás szerint a szórakozóhelyek miatt a városnak többet kell költenie közbiztonságra, a befolyt összeget erre a célra fordítják. 

"Először azt hittem, ez egy vicc, de aztán kiderült, hogy nem az", mesélte a BBC-nek Nicholas Boochie, a Bonnefooi nevű szórakozóhely vezetője. Sok kicsi sokra megy, a 40 centekből egy év alatt nagyjából 2000 eurós befizetés jönne össze a helynek. Ebből máskülönben le lehetne szervezni néhány fellépőt, ezért az üzemeltetők nem nagyon örülnek neki. 

Mostanáig nem is fizették, de mivel novemberben lecsapott az ellenőrzés, nem kerülhetik el tovább a sorsukat, hacsak nem szabnak valahogy gátat a táncolásnak. Innen jött a hely falaira ragasztott matricák és a Facebook-kiírás ötlete, amivel a tánc beszüntetésére kérik a vendégeket. Ha ez sem válik be, szerveznek egy táncos tüntetést az adó ellen, mondta Boochie.