Túl sok zsidó kontent miatt rúgták ki a berlini lengyel intézet vezetőjét

2016.12.07. 10:03
Katarzyna Wielga-Skolimowskának azért kellett távoznia az intézmény éléről, mert a németországi lengyel nagykövetnek nem tetszett a lengyel intézet "túl zsidós" tematikája.

Andrzej Przyłębski egyenesen a lengyel kormánynak jelezte, hogy Wielga-Skolimowska keze alatt elzsidósodott a lengyel intézet, és ezt tarthatatlannak vélte, írja a TAZ nevű német, baloldali napilap. Nyitott kapukat döngetett, a szélsőjobboldali PiS párt vezette kormány azonnali hatállyal visszahívta az igazgatónőt, akinek a szerződése 2017 nyaráig lett volna érvényben.

bb418a25-841c-4a1c-8a46-ebed25762e9d

A lengyel külügyminisztérium 24 intézetet tart fent világszerte (Budapesten is van egy), melyeknek az a feladata, hogy a lengyel művészetet és kultúrát népszerűsítsék világszerte.  Wielga-Skolimowska 2013 óta vezette a berlini intézetet, munkáját a kritikusok gondolatébresztőnek és komolynak tartották, de a 2015 októbere óta hatalmon lévő jobboldali kormány ezek szerint nem így gondolta. Az intézet nemrég lezárult belső vizsgálata alapján az igazgató negatív minősítést kapott, mert zsidó témákra fókuszált, és nem használta ki a közösségi média adta lehetőségeket. Ezt a  Berliner Zeitung írta múlt héten.

Piotr Gliński a lengyel kultuszminiszter idén már egyszer felszólalt a "szégyenkultúra" ellen, azaz a 2. világháborús és holokauszt-központú témák ismételt boncolgatása ellen. Wielga-Skolimowska tevékenysége azóta volt szálka a kormány szemében. A konkrétumokat illetően a témával foglalkozó Artnet azt írja, hogy a 2015-ös, Oscar-díjas Ida című film bemutatása lehetett az egyik utolsó csepp (a hatvanas években játszódó film főszereplője rádöbben, hogy zsidó, és arra, hogy a szüleit a szomszédjai gyilkolták meg), különösen azért, mert  Przyłębski nagykövet kifejezett kérése ellenére történt: ő a Smolensk című propagandafilmnek tartott alkotást akarta a mozikban látni.

Ezzel csak az volt a baj, hogy az Artnet infói szerint egy berlini mozi sem volt hajlandó bemutatni, mert a film azt állítja, hogy a lengyel kormánygép 2010-es katasztrófája orosz terrorcselekmény volt, amit viszont semmiféle bizonyíték nem támaszt alá.  A lengyel kormány mostanában többször beavatkozott a külföldi kulturális intézetek munkájába. A bécsi lengyel intézetnek utasításba adták, hogy semmilyen kapcsolatot nem tarthatnak fent  Martin Pollack író-újságíróval, aki a PiS párt egyik ismert kritikusa Ausztriában. A Gazeta Wyborcza napilap szerint tavaly nyáron 13 intézményvezetőt rúgtak ki, és ültettek a helyükre kormányközeli szakembereket. A madridi intézet igazgatóját pedig azért kritizálták, mert nem foglalkozott eleget Frédéric Chopinnel.