Négymilliárdért költözik a Magyar Művészeti Akadémia

2016.12.30. 16:06
Fekete Györgyék szervezetének az Újságíró-szövetség egykori Andrássy úti villája lesz az új központja. Majd ha felújították 3 986 763 138 forintért.

Húsz százalékkal növekedett a Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia költségvetése 2015-höz képest, de az évi 6,6 milliárd forintos összeg még messze nem minden, amit az MMA megkap. Még márciusban beszámoltunk róla, hogy 2017-ben új székházba, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) egykori központjába költöznek, amelynek terveit 140 millióért készítették el. Az ingatlant az MMA az államtól kapta ajándékba, az értéke másfél-kétmilliárd forint körül volt.

A TED-en most megjelent az a közbeszerzési értesítő is, amely szerint a Laki Épületszobrász Zrt. építi ki az MMA új központját. A hirdetmény szerint 3,987 milliárd forintos beruházásban összesen három épületrész műemléki rekonstrukcióját, illetve irodaházzá alakítását végzi el a kivitelező.

Andrássy út 101, a volt MÚOSZ-székház
Andrássy út 101, a volt MÚOSZ-székház

A vezetőségi szárny (A épület) nettó területe 2400, az irodaszárnyé (B épület) 1500, míg a főbejárati auláé 570 négyzetméter. A projekt során többek közt bontás, földmunkák, alapozás, tetőfedés, iparművészeti díszmű bádogozás, homlokzati üvegfal és burkolatok kivitelezése, homlokzati rekonstrukció, díszítőszobrász munka képezi a Laki Zrt. feladatait.

A Schanzer-villa nemzetközi összehasonlításban is jelentős szecessziós műemléképület, tervezői Bloch és Holitscher építőmesterek voltak, 1900-ra lett kész. Az ingatlanban 1921-ig a Török Nagykövetség, majd a Sajtókamara, 1945 után pedig a MÚOSZ működött – írja a Magyarépítők.hu.

Ne maradjon le semmiről!