Nem is 2016-ban halt meg a legtöbb híresség

2017.01.02. 12:33

Carrie Fisher és édesanyja, Debbie Reynolds, David Bowie, Prince, Muhammad Ali, Leonard Cohen, Alan Rickman, Kertész Imre, George Michael és még rengetegen mások: ők haltak meg 2016-ban, és miattuk is tűnik úgy, hogy különösen kegyetlen volt ez az elmúlt 365 nap. A CNN viszont megpróbálta megállapítani, valóban sosem éltünk-e még meg ennyire halálos évet.

Persze a kérdés már csak azért sem válaszolható meg könnyen, mert kapásból nem egyértelmű az sem, kit tekintünk egyáltalán hírességnek. A CNN ezért megpróbálta viszonylag "tudományos" alapokra helyezni a kutatását. Mozisztárokból például csak azokat számolta, akiket legalább neveztek Oscarra a színészi kategóriákban – és ezzel például máris újra elveszítették Carrie Fishert, akit bár mindenki imádott, az Akadémia sosem jelölte díjra.

Debbie Reynolds és Carrie Fisher 2015-ben
Debbie Reynolds és Carrie Fisher 2015-ben
Fotó: Mike Blake / Reuters

Viszont pont a filmsztárokat tekintve 2016 még egészen kegyesnek tűnik, azzal együtt is, hogy elment Debbie Reynolds vagy Gene Wilder is: öten haltak meg idén az Oscar-jelöltek közül, és 2016 óta ennél négy rosszabb év is volt, kezdve 2014-gyel, amikor 10-en is meghaltak, köztük Lauren Bacall, Philip Seymour Hoffman és Robin Williams.

A zenészek közül azokat számította hírességnek a CNN, akik előadói kategóriában Grammy-díjat kaptak. És így tényleg elég durva év volt 2016 Prince-szel, Leonard Cohennel és David Bowie-val, pontosabban őnélkülük: 13-an haltak meg. De 2006 még ennél is rosszabb volt, annak az évnek a végére 15 zenésszel nyomott kevesebbet a föld. Az ugyanakkor tény, hogy az idén meghaltak között többen voltak igazán, hihetetlenül népszerűek, így sokan talán súlyosabbnak érzékelték a veszteséget.

A sportolók között a CNN-nek a Sports Illustrated segített, amely minden évben megnevezi az Év Sportolóját és az Év Sportolónőjét. Idén hárman is meghaltak azok közül, akik kiérdemelték ezt az elismerést – köztük Muhammad Ali –, ami valóban a legtöbb veszteség az elmúlt évekhez képest, ahogy a tévés Emmy-díjazottak és -jelöltek közül is csak egyszer történt meg, hogy nyolcan is meghaltak, ahogy idén.

A CNN megnézte azt is, hányan haltak meg azok közül, akiknek a Hollywood Boulevardon saját csillaga van, hiszen ők is népszerűek akkor is, ha esetleg nem jelölték őket nagyobb díjakra – ilyen például Gábor Zsazsa. De ebben a kategóriában sem a tavalyi év vezeti a listát: 2006, amikor 18 ilyen sztár halt meg, és 2012, amikor 16, felül-, vagy éppen alulmúlta 2016-ot.

Összességében így azt állapították meg, hogy 2006 óta 2016 „csak” a második leghalálosabb év volt: most 34 sztár halt meg a leghíresebbek közül, 2006-ban viszont 36. A legbékésebbnek innen nézve 2011 tűnik: akkor mindössze kilencig szaladt a fekete számláló. Le is vonják a következtetést: „Ha a jövőben bárki 2016 miatt panaszkodik, mondják meg neki, hogy lehet ez még rosszabb is. Mert volt már rosszabb.”

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport