Nemzetközi színházi találkozót tartanak Budapesten

2017.01.17. 23:20
A szervezők csak a támogatásként kért pénz nyolcadát kapták meg, de így is megrendezik a fesztivált.

FACT elnevezéssel nemzetközi fesztivált indít a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE): az először február 3. és 5. között megtartott rendezvényen négy külföldi és két magyarországi művészeti egyetem nyolc előadását láthatja a közönség, írja az MTI.

Mint a szervezők keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, idén az SZFE és a Kaposvári Egyetem mellett egy német, egy cseh, egy román és egy svájci művészeti egyetem mutatkozik be a fesztiválon, amelynek neve a Festival, Arts, Cinema és Theatre szavak kezdőbetűiből áll össze.

Roberto Zucco
Roberto Zucco
Fotó: Szkárossy Zsuzsa / Színház- és Filmművészeti Egyetem

Kiss Csaba rendező, az SZFE tanára, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy a későbbiekben bővíteni szeretnék a rendezvényt, több filmes programot is terveznek, hogy együtt mutatkozhasson be és tarthasson workshopokat a színház- és a filmművészet.

A fesztivál célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy nemzetközi közönség előtt mutassák be vizsgaelőadásaikat, filmjeiket, hogy közös műhelymunkákon vegyenek részt, és hosszú távú szakmai kapcsolatokat építsenek. A fesztiválon jelen lesznek a színészek és rendezők mellett látványtervezők, animációs és médiaművészek, a színpadi zene, tánc és mozgás alkotói is.

A fesztiválon a kaposvári és budapesti előadások mellett bukaresti, prágai, müncheni, versicói előadások is láthatóak lesznek. (A teljes program itt található.)

Kiss Csaba elmondta, hogy a jövőben hosszabb, több munkát lehetővé tevő rendezvényt szeretnének, de mivel a fesztivál megvalósításához 16 millió forintos támogatásra pályáztak, és 2 millió forintot nyertek el, az idei rendezvény a találkozás, az ismerkedés jegyében zajlik majd, elmélyült munkára még nem ad lehetőséget. A jövő évi fesztiválon azonban már 24 órás filmforgatási versenyt is szeretnének rendezni.

Ne maradjon le semmiről!