A törökországi merénylet ikonikus képe lett az év hírfotója

2017.02.13. 12:08

Burham Ozbilici képe nyerte a World Press Photo 2017-es nagydíját. Az AP fotóriportere egy eseménytelen kiállításmegnyitóra ugrott be fotózni, de egy merénylet közepén találta magát, szemtől szemben a fegyveres gyilkossal.

A pályázatra 5034 fotós nevezett összesen 80000 képpel, a törökországi merényletről készült hírfotók viszont egészen rendkívülinek számítanak a műfajban.

Az akciót végigfotózó riporter néhány méterre állt csupán a gyilkostól, és még közelebb az áldozathoz. Amikor a fekete zakóba öltözött férfi fegyvert rántott a nagykövet mögött, a fotós először azt hitte, a mozdulat a megnyitó része, aztán nyolc lövés dördült el mellette, az orosz nagykövet pedig holtan esett össze. Burhan az egész jelenetet megörökítette, miközben körülötte mindenki fedezékbe szaladt.

A képekkel a merénylet után az indexen is külön foglalkoztunk és jól tippeltük meg decemberben, hogy a merénylet legerősebb képe biztosan bekerül majd a fotótörténelem sokat emlegetett darabjai közé - bár azt még a World Press zsűrije is vitatja, megérdemelte-e a nagydíjat.

A zsűri idei döntésének különleges csavart adott, hogy a győztesek kihirdetése után egy zsűritag rögtön el is határolódott a nagydíjas képtől. Harmadik alkalommal nyer gyilkosságot ábrázoló kép a pályázat hatvan éves történelmében, de Stuart Franklin szerint ennek a képnek most nem szabadott volna.

A zsűri elnöke ezt azzal indokolja, hogy szemben például a vietkong katona meggyilkolásáról készült képpel, ez a fotó és az általa generált médiafelhajtás nyíltan buzdíthat hasonló cselekedetekre. Szerinte nem indokolná a nagydíjat a kép hírértéke sem, hiszen a merényletnek az emberáldozattól eltekintve komolyabb, önmagán túl mutató következménye sem lett. Ráadásul egyszerre ábrázolja a gyilkost és az áldozatot – a gyilkosság után – ami felvet egy sor morális-és sajtóetikai problémát: arra a szintre helyezi a fotót, ahol az Iszlám Állam lefejezős videói vannak.

A World Press Photo idei kiemeltjeit, a korábbi évekhez hasonlóan, a nagyképben nézhetik meg. Magyar sikernek is örülhetünk: Máté Bence képei természet kategóriában harmadik helyen kaptak kiemelést.