Meghalt Gyimesi Pálma, a Vígszínház színésze

2017.03.10. 12:43

2017. március 9-én, életének 95. évében, hosszan tartó betegségben elhunyt Gyimesi Pálma, a Vígszínház színművésze. A Vígszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek - közölte a színház.

gyim
Fotó: vigszinhaz.hu

Gyimesi Pálma Geiger Pálma néven született Budapesten, 1922. december 18-án. 1944-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, majd egy évadra a Győr-Sopron Színházhoz szerződött. Játszott a Budai Színházban, a Pódium Kabaréban, 1949 és 1951 között pedig a Magyar Rádió munkatársa volt. Később a Magyar Néphadsereg Színháza (ez volt a Vígszínház akkori neve), a József Attila Színház, a Miskolci Nemzeti Színház és az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze volt; 1964 óta, több, mint fél évszázada újra a Vígszínház tagja volt. 1999-ben az emlékezetesen játszott mellékszerepekért Aase-díjjal, 2012-ben Gobbi Hilda-díjjal tüntették ki.

Színházi munkái mellett 1944 és 2011 között több mint 20 játékfilmben és több mint 30 tévéfilmben kapott szerepet, például A tizedes meg a többiekben, a 141 perc a befejezetlen mondatból-ban, a Fekete gyémántokban, az Angi Verában vagy az Égigérő fűben. Hangja szinkronszínészi munkái miatt is ismerős lehet: sok film mellett ő szinkronizálta Lady Lavendert a Csengetett, Mylord?-ban és Lorelai "Trix" Gilmore-t a Szívek szállodájában.

"Minden szerepét nagy igényességgel, műgonddal alakította ki, lelkiismeretessége, pontossága fiatal pályatársai számára példává vált. Gyimesi Pálma hűsége szintén példaértékű, 53 évig volt hű a Vígszínház társulatához. 90 évesen, A lovakat lelövik, ugye? című előadásban még fellépett imádott színháza színpadára" - írja róla nekrológjában a Vígszínház.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport