A Quimby frontembere kőkeményen beszólt az Orbán-rendszernek

2017.03.11. 13:23 Módosítva: 2017.03.11. 13:41

Kiss Tibi, a Quimby zenekar frontembere volt a vendég a HírTV-n Veiszer Alinda műsorában. A műsorvezető a Facebookra tett fel egy apró részletet, ízelítőül. Azt írta elé:

„Megkérdeztem, miért mondja mindig azt, hogy a dalai nem politizálnak. Azt mondta, azért, mert tényleg nem, de ír olyan szövegeket is, amelyek tényleg aktuálisak. Csak heccből megkérdeztem, akkor elmondana-e egyet. Esküszöm, nem gondoltam, hogy megteszi. Kiss Tibi , a Quimby frontembere ilyeneket rejteget a fiókjában".

És íme a vers:

A biztonság kedvéért itt van leírva is:

Miért basszátok szét az országomat,
Miért rúgjátok hasba az ápolót,
Miért ültetitek szamárpadba a tanárokat,
Miért szarjátok szájba az álmodót?

Ti még a Sátánnak is túl gecik vagytok,
Még ő is megvet titeket,
Mert a Sátán bátran vállalja magát,
De ti hívőként lettetek hitetlenek.

Másfél millió káposztafej,
Hibbant elméjű hatalmasok,
Mocsár e táj és a Varangykirály
Ünnepli, amit alkothatott.

De ha lepihentek a büdös sárba
Ugyanúgy, mint a népetek
Én pióca leszek a pusztulásban,
És szívom majd a véretek.

Kiss Tibi az Indexnek azt mondta, a verset, ami egyébként egy színházi darabhoz készült, személyes élmény ihlette: egy ápolónővel beszélt hosszan, aki elmesélte neki a történetét. A verset a darab szerint egy nagyon mérges csuklyás ember mondja el, "aki lehet néger, zsidó, meleg, vagy mocskos libsi". Hozzátette, hogy bár a vers az eredeti környezetében nyeri el valódi értelmét, de az abban megfogalmazott dühöt ő is átélte.

A mostani politikai helyzetről azt mondta, lassan inkább kabaré hangulata van, és művészileg egyre kevésbé ihlető, mert nem kihívás már, nincsenek benne inspiráló dolgok, olyan részletek, amiket nehéz átlátni például.