Bob Dylan végre átveszi a Nobel-díjat

2017.03.29. 14:18

Bob Dylan végül átveszi az irodalmi Nobel-díját ezen a hétvégén Stockholmban, európai turnéjának első állomásán - jelentette be szerdán Sara Danius, a díjat odaítélő Svéd Akadémia állandó titkára.

Dylan szombaton vagy vasárnap találkozik majd az akadémia tagjaival zárt körben, a sajtó teljes kizárásával. Ezt Dylan kérte egyébként. Sara Danius szerint Dylan nem tartja meg a díj előfeltételeként elvárt beszédet, az akadémiánál arra számítanak, hogy később egy videofelvételen küldi majd el előadását.  Ilyen egyébként legutóbb 2013-ban fordult elő, akkor Alice Munro 82 éves kanadai író törékeny egészségi állapotára tekintettel nem ment el a díjat átvenni.

A Nobel-díj előírásai szerint aki nem veszi át díját december 10-én Stockholmban, annak hat hónapon belül kell megtartania előadását a méltatásában megjelölt témában, de nem feltétlenül a svéd fővárosban.  Bob Dylan már korábban jelezte, hogy április elején Stockholmban koncertezik, de arról nem nyilatkozott, hogy átveszi-e a Nobel-oklevelet és -medált. A Nobel-gáln annak idején m ás elfoglaltságára hivatkozva nem vett részt, pedig nagy szám volt a díjazása, hiszen ő az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában.