Menekült művészek lepték el a 4-6-os villamost

2017.05.19. 16:14
Május közepén szokatlan plakátok kerültek a 4-6-os villamosra: menekült művészek munkái.

Emberek vagyunk

– hirdeti az egyik Combino villamos május 16. óta, különböző, a reklámok helyén szokatlan képek mellett. A kezdeményezés a nemzetközi Journeys Festival International része, amelynek magyarországi partnere a Trafó, és amely miatt hasonló dolgok jelennek meg a már korábban bevolt Leicester, Manchester és Portsmouth mellett Palermóban, Rómában és Hamburgban is.

A képek feladata, hogy felhívják a figyelmet a menekültválságra; ennek érdekében az iraki Jamal Jameel és a görög Nicos Papadopolous munkái kerültek fel a villamosokra.

Jamal Jameel egy manchesteri menedékkérő és menekült közösségből felhíváson keresztül került a projektbe, most a Salford Egyetemen tanul fotózást. A Combinókra a The Beholder (A szemlélődő) című sorozatának egyik munkája kerül ki. A fotók irányított önarcképek, ezeken Jameel a manchesteri menekültekkel közösen dolgozott.

A 37 éves Nicos Papadopolous képe a Plasticobilism című sorozatba tartozik, amiben a művész Playmobil figurákkal mutat rá szatirikusan súlyos emberi problémákra, így sok képe foglalkozik a menekültválsággal is – írja a művészekről a Trafókapcsolj.be blogja

A Journeys projekt több művészeti területen keresztül – élőzene, workshop, színház, performansz, film, beszélgetés és mindenféle popup esemény – mutat be kiemelkedő menekült művészeket. A munkák nemzetközi ismertségét elindítva a Journeys célja, hogy elősegítse a beilleszkedést és a pozitív találkozásokat – olvasható az oldalon.

Magyarországon a programhoz kapcsolódott a Trafó, az Artemisszió Egyesület és az InSite Drama vitaszínháza, a Vízválasztó is, amelyben azt járták körül, mi lenne, ha a világon elfogyna az ivóvíz, és Mundruczó Kornél Téli utazás című koncertszínháza, amelyben menekülttáborban készült képeket vetítettek az énekes és a zenészek mögé.

Ne maradjon le semmiről!