Bob Dylan plagizálta a Nobel-beszédét?

2017.06.14. 18:20
A Slate Magazin 20 hasonlóságot állapított meg Bob Dylan Nobel-beszéde és egy diákok által használt weboldal szövegei között. A Slate elemzése szerint Bob Dylan plagizálhatta a Nobel-díj átvételéhez írt beszédét.

Ha igaz, Dylan a SparkNotes online platform szövegeit használhatta fel. A Slate feltárta a hasonlóságokat az internetes oldalon szereplő Moby Dickkel kapcsolatos szöveg és Dylan beszéde között, amelyben a költő és dalszerző három könyvről szól, amik a legnagyobb hatással voltak a pályafutására.

A vizsgálódás azután indult be, hogy a zenész egy olyan idézetet vett bele a beszédbe, amely nem szerepelt Herman Melville regényében. Dylan egy kvéker papot idézett, a tengeren tomboló vihar után, aki így szól egy másik szereplőhöz: "Néhányan, akik sérüléseket kapnak, megtérnek istenhez, mások megkeserednek". A Slate  felfedezte, hogy a SparkNotes ugyanezt a téves idézetet használta. Ezen kívül 19 másik hasonlóságot mutattak ki Dylan Moby Dickről szóló szavai és a SparkNotes regényt ismertető összefoglalója között.

Dylan és a Nobel-bizottság képviselői egyelőre nem fűztek kommentárt a felmerült plágiumgyanúhoz. A zenész, költő és dalszerző októberben nyerte el az irodalmi Nobelt, és június 10-ig kellett megtartania ezzel kapcsolatos előadását, különben nem kaphatta volna meg a díjjal járó 8 millió svéd koronát. Dylan június 4-én adta elő a beszédét.

Dylant nem először gyanúsítják meg plágiummal, 2001-es Love and Theft című albumának néhány szövegét állítólag Saga Dzsunicsi Confessions of a Yakuza (Egy jakuza vallomása) című könyvéből vette át. 2012-ben a Rolling Stone-nak nyilatkozva tagadta azt a plágiumvádat. "A saját művészi formám szerint dolgozom. Ez ilyen egyszerű. Annak a szabályai és korlátai között. Egyes tekintélyes figurák ezt a művészeti formát jobban meg tudják magyarázni, mint én magam. Úgy hívják hogy dalszerzés. A dallammal és a ritmussal van összefüggésben, és azon felül bármi. Az ember mindent a magáévá tesz. Mindannyian így csináljuk" – mondta.