Kizárták a fojtogatásért elítélt férfit a Nemzeti Színház versmondóversenyéről

2017.06.26. 17:27 Módosítva: 2017.06.26. 18:47

A 444 egyik olvasója hívta fel a szerkesztőség figyelmét, hogy többek között azzal az emberrel kellene versenyeznie a Nemzeti Színház internetes versmondóversenyén, akit harminc évvel ezelőtt egy ózdi gyilkosságért ítéltek el. A cikkből értesült a színház maga is az esetről, így most közleményben határolódnak el a híres versenyzőtől, és diszkvalifikálták a versenyről.

Közelményük szerint: "Úgy gondoljuk, hogy etikailag vállalhatatlan az, hogy ha valaki egyszer is a színházat bűncselekmény elkövetésére használta és őt emiatt jogerősen elítélték, akkor ezután bárhol is lehetősége legyen színpadra lépni. Még akkor is, ha az említett bűncselekmény évtizedekkel ezelőtt történt, a büntetését letöltötte és a hátrányos következmények alól mentesült. Ezen etikai okok miatt Liebe Attila versenyzőt a Nemzeti VERSeny szervezői azonnali hatállyal kizárták a versenyből, amiről a közleménnyel egyidejűleg a versenyzőt értesítik."

A közlemény végén még odaszóltak a sajtónak is, illetve a versenyzőnek, amiért az nem a szervezőkhöz fordult, hanem megturnéztatta a sajtóban a dolgot. Így viszont legalább mindenki tudja, hogy a Nemzeti Színház másodjára rendezett internetes versmondóversenyt. 

A férfit 1987-ben emberölésért és életveszélyt okozó testi sértésért ítélték el, mivel amatőr színházi rendezőként a fojtogatást gyakorolta tanítványán Ózdon, és az egyik ilyen gyakorlatba belehalt egy 17 éves lány. Büntetése letöltése után Veszprémben folytatta "színjátszó" tevékenységét. 1992-ben egy hasonló "helyzetgyakorlatot" végzett. Emiatt ismét fegyházra ítélték súlyos testi sértés kísérletéért.

Szabadulása után 1998-ban két tizenéves lányt csalt el az ózdi temetőbe azzal ürüggyel, hogy filmforgatáshoz keres szereplőket. Itt arra vette rá őket, hogy egymást fojtogassák.  A rendezővel szemben aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt ismét eljárást indítottak, de mind első, mind másodfokon felmentették. A férfi később Hogyan letten "ózdi fojtogató" címmel könyvet is írt, majd 2008-ben az interneten is hirdette saját módszerét, amit halálszínháznak nevezett. Ekkor álnéven webkamerán keresztül akart rávenni fiatalokat arra, hogy fojtogassák egymást.

Mivel büntetését letöltötte és azóta nem követett el bűncselekményt, a férfi mentesült a hátrányos jogkövetkezmények alól.