Vizes vébé megnyitója: 120 perc és 3,4 milliárd; Sziget nagyszínpada: hét nap és 1,85 milliárd

D  YT20170628006
2017.07.06. 15:19
Csekonics báró szelleme kacsint ránk a vizes vb megnyitójának költségvetése mögül (is). A szervezők a pénzszórás olyan fokára értek el, amit elég nehéz lenne megvédeni. Persze meg fogják, jóhogy.

A Hvg.hu összeállítása a közpénzherdálás kényszeres emlegetésétől és a mindent lélegeztetőgépre átváltóktól herótot kapók agyát is más sebességi fokozatba kapcsolhatja, mert az valahol tényleg nonszensz, hogy egy kétórás bohóckodásra, ami – és most legyünk már őszinték egymással – a résztvevőkön kívül az égadta világon senkit nem érdekel, majdnem kétszer annyit tapsoljon el a bölcs kormányunk felhatalmazásával tobzódó szervezőbizottság, mint egy kőkemény üzleti vállalkozás egy egész hetes, nagyszínpados bazseválásra.

Pedig ez van, tessék:

Vizes vb megnyitója: 120 perc, 3,4 milliárd Ft.
Sziget Fesztivál nagyszínpada: hét nap, 1,85 milliárd Ft.

A Hvg.hu szerint csak a látványra 2,4 milliárd forint megy el, ebben a színpadtechnikától a fényvetítőkön, az uszályokon, a kivetítőkön át a tűzijátékig minden benne van. A Sziget nagyszínpada technikával együtt százmillióból kijön. Egy hétre. A közép-ázsiai diktatúrák esetében megszokottnak tekinthető gigantománia jegyében a vizes vb megnyitója egy mini olimpiai ünnepséghez hasonlít majd, amire ugyan a Rolling Stones csak nem jött el (jóhogy), és amit a vb-t közvetítő Eurosport sem fog adni, mert minek.

Igen ám, de a helyszínen a kiváltságos VIP-lelátón túl nemigen lehet majd látni a színpadból semmit, legalábbis nem szabad szemmel, a kivetítő meg egy bazi nagy tévé, csak fotel nincs előtte, meg házi papucs, tűzijátékot meg úgyis lát az ember máskor is. A szervezőktől a Hvg.hu szerette volna megtudni, melyik politikusunk mond majd beszédet a megnyitó protokollkörében, de nem kaptak választ. Az Index söre az Orbán–Áder-duón van, meglátjuk. (Kazanyban Putyin nyitotta, Medvegyev zárta a hetet.)

A teljes, 3,4 milliárdos költségben egymilliárd forintba kerülnek a fellépők, ami elég meredek, még vizes vb mércével is mérve, ha azt nézzük, hogy a Sziget nagyszínpados fellépői 1,85 milliárdból kijönnek, és ebben már az a Pink is benne van, akiért többet fizettek, mint Prince-ért, és a legdrágább előadó a fesztivál történetében. Az 1,85 milliárdból összesen 28 zenekar és előadó jött ki. De a Hvg.hu itt nem állt meg, elővette a Volt Fesztivált is, aminek fellépői 770 millióból jöttek ki idén, azért ilyen sokból, mert a Linkin Park sokat kért.

És akkor mire megy el az egymilliárd? Emeli Sandéra, valamint 500 világhírű hazai művészre, köztük Eötvös Péterre, Herczku Ágnesre és Bogányi Gergelyre.