Szeptember elején bezár az Iparművészeti Múzeum

2017.08.03. 11:34 Módosítva: 2017.08.03. 11:45
Az átfogó rekonstrukció előtt álló múzeum a következő hetekben számos programmal búcsúzik időlegesen a látogatóktól.

Cselovszki Zoltán főigazgató a csütörtöki sajtóbeszélgetésen elmondta: az átfogó műemléki rekonstrukció mellett az épülethez mélygarázs és egy új szárny is készül 25 milliárd forintból. Az egy évig tartó kiköltözés után az építkezés három évet vesz igénybe, majd a visszaköltözést követően, újabb egy év múlva nyílik meg a múzeum a közönség előtt újra. A zárva tartás idején a gyűjtemény számos darabja más helyszíneken lesz látható.

A most 3 ezer négyzetméteres kiállítótér 10 ezer négyzetméteresre bővül, és a magyarországi szecesszió egyik legszebb példájának tartott épület is sokkal jobban bejárható lesz Cselovszki szerint. Az új szárny elsősorban a dizájn és a kortárs iparművészet otthona lesz, de ez a rész fogadja be a korszerű épületgépészet jó részét is. A szárny külső homlokzata Lechner eredeti terveire alapoz majd, a belső homlokzat pedig kortárs stílusú lesz - árulta el a főigazgató, aki szerint az Iparművészeti Múzeum célja, hogy a felújítást követően elérje a 300 ezres évi látogatószámot.

A korábbi terv egyébként az volt, hogy 2018 tavaszára fejeznék be a felújítást, de erről már tavaly kiderült, hogy nem reális.

Az intézményt szeptember 3-án zárják be, előtte pedig többek között épületséták, kulisszajárások, raktárlátogatások, interaktív programok várják az érdeklődőket, akik a Sziget fesztiválon az épület rossz állapota miatt leemelt kiállítótornyának 13 tonnás hagymakupolájával is találkozhatnak - idézte a múzeum főigazgatóját az MTI.