Így lett műtárgy Rákosi írógépéből és Nagy Imre órájából

01
2017.09.07. 05:35

Kárpáti Tamás híres és elismert magyarok személyes emléktárgyait önálló képzőművészeti alkotásokba foglaló Hungarikon gyűjteménye hosszú évek óta gyarapodik, bemutatták Londontól kezdve Rómáig több európai városban is, legutóbb a milánói világkiállításon.

A koncepció lényege, hogy egy-egy híres magyar művész, sportoló vagy tudós emblematikusnak számító tárgyából egy ugyancsak híres képzőművész készít műalkotást - ez lehet festmény, szobor vagy installáció egyaránt. A relikviák között ott vannak Puskás Ferenc ballábas cipőjétől és Grosics Gyula kapusmezétől kezdve Szabó István csapóján át Karády Katalin ezüst kávéskanaláig a legváltozatosabb tárgyi emlékek, melyekből olyan művészek vettek kezelésbe, mint Konok Tamás, Nádler István vagy Madarassy István.

A koncepció viszont időközben némileg változott, hiszen lett a Hungarikonnak egy Worldikon alkategóriája, melybe nem magyar világsztárok használati tárgyai is bekerültek, John Lennon nyakkendőjétől kezdve Frida Kahlo ecsetjéig, és most itt a Panoptikon, amely szintén egy új gyűjtemény a kollekción belül.

Ebben politikusok és történelmi személyiségek tárgyai szerepelnek: Kossuth Lajos levele, a Nemzeti dal eredeti röplapja, Bibó István börtönlevelei, Rákosi Mátyás írógépe, Károlyi Mihály sétabotja, Nagy Imre órája, vagy egy kokárda, amit Charles Simonyi vitt magával a világűrbe. Sőt, egy eredeti abakusz (kézi számolóeszköz) is a Gulágról, mellyel az ott raboskodó magyar foglyok kiszámolták a fejadagot.

A gyűjtemény most két új műtárggyal is bővült: Kieselbach Tamás műkereskedő Kárpátinak ajándékozta a karórát, amit Kádár János kapott Brezsnyevtől, melyet Weiler Péter foglalt festménybe, akárcsak a Fidel Castro lemondását világgá kürtölő kubai napilap, a Granma egy példányát. Ezt a két műtárgyat mutatták be szerdán a Hilton Parlament-termében, és itt jelentette be P. Szabó Ernő művészettörténész a Panoptikon gyűjtemény létrejöttét is.

Kárpáti Tamás jóvoltából készíthettünk néhány képet a kollekció darabjairól, és a tervei szerint a Panoptikon-gyűjtemény tárgyait önálló tárlaton láthatja majd a jövőben a közönség.