Fekete György helyét egy Liszt-díjas karmester veszi át az MMA élén

2017.10.10. 14:08
Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották a Magyar Művészeti Akadémia új elnökévé a szervezet keddi közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

Vashegyi György a legfiatalabb jelöltként, 140 szavazattal lett az MMA új elnöke. Mellette Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét, és Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt és érdemes művészt jelölték a tisztségre az MMA jelölőbizottságának jóváhagyásával. Marton Éva harminchatot, Rátóti Zoltán ötvenet kapott az összesen leadott 226 érvényes szavazatból. 

Vashegyi György szerint az akadémia fontos feladata lesz a jövőben a művészeti nevelés erősítése a közoktatásban, a szerepvállalás a közművelődési lehetőségek szélesítésében, a támogatás és ösztöndíjrendszer bővítése, a művészeti ismeretterjesztés erősítése a közmédiában, valamint az akadémikusok teljes életművének digitalizálása, archiválása és a szerzői jogok rendezésével elérhetővé tétele a világhálón. 

Vashegyi György „a lehető legszélesebb társadalmi, politikai és szakmai együttműködésben” szeretné megvalósítani a céljait, de hogy ennek társadalmi együttműködésre vonatkozó részét hogyan képzeli, arról nem szól a közlemény.

Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze az ülésen jelentette be, hogy egy nappal korábban visszalépett a jelöltségtől. Döntését rövid felszólalásában nem akarta kommentálni, ugyanakkor alelnökjelöltként tartott beszédében azt mondta: sem a hatalom, sem a hivatali munka nem vonzza, kritikai szemlélete sem illik egy elnökhöz, de továbbra is szeretne hasznos lenni az MMA számára. Végül alelnöknek választották, a másik alelnököt decemberben szavazza meg az alapítvány.

Az MMA alapszabálya szerint az elnököt a közgyűlés titkos szavazással, egyszerű többséggel választja meg, a tisztség legfeljebb két három éves cikluson keresztül tölthető be. Fekete György Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész 2011 óta állt az MMA élén. 

Az elnöki tisztséget Vashegyi György november 5-től veszi át.