Orbán Viktor kitüntette Fekete Györgyöt

2017.10.30. 19:33

A Magyar Érdemrend Nagykeresztjét kapta Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) leköszönő elnöke Orbán Viktor miniszterelnöktől hétfőn az Országházban.

Orbán szerint Fekete György nem is egy, de legalább két életműnyi munkát végzett el: 1994-ben egy teljes művészi és kultúrpolitikai életpálya után nyugdíjba vonult, mégis előbb országgyűlési képviselő lett, a KDNP alelnöke, az elmúlt hat évben pedig felépítette "Magyarország legjelentősebb kulturális intézményét", a Magyar Művészeti Akadémiát. Az MMA vezető pozícióját Feketétől Vashegyi György vette át, a vele készült interjúnkat itt lehet elolvasni.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az MMA nemrég leköszönt elnöke egész pályafutása során mind művészetével, mind kultúrpolitikai szolgálatával a magyar kultúra szellemiségének fenntartásáért dolgozott és dolgozik.

Fekete György a kitüntetés átvétele után köszönetet mondott azért, hogy hat évvel ezelőtt az MMA létrehozásában a kormány és a miniszterelnök partneréül fogadta őt.

A Magyar Érdemrend nagykeresztje a magyar állam által adományozható legnagyobb kitüntetésnek, a Magyar Érdemrendnek a második legmagasabb fokozata. 2011-ig a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje néven adták át. Megkapta az utóbbi években Fa Nándor, Járai Zsigmond, és Csányi Sándor is.