Nagy Ferónak nem jár a művészjáradék, 42 600 forint marad a nyugdíja

2017.11.10. 09:23

A magyar művészvilág egy része menten elkezdhet hálálkodni a kormánynak: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamenthez, amely bevezetné a művészjáradékot a 65 éven felüli, kiemelkedő életpályát befutó művészek számára, írja a Blikk. Az előzmény simán elképzelhető, hogy az a Vasárnapi Blikkben megjelent cikk lehetett, amiben kiderült, hogy a 79 éves Koós János havi 67 000 forintot kap.

A művészjáradék, aminek összege a mindenkori minimumnyugdíj 4,25-szöröse, azaz most éppen 121 000 forint, viszont nem mindenkinek jár majd. Nem automatikusan kapják a művészek, igényelni kell a Magyar Művészeti Akadémia titkárságán, de legalább onnantól az ember élete végéig jár, írja a Bikk.

Ahhoz, hogy megkaphassa az ember, vagy a kritériumok között felsorolt 19 díj valamelyikét kell birtokolnia (Kossuth-díj, Jászai Mari-díj, stb.), vagy érdemes művésznek lennie. A pluszpénz minden művészeti ágban jár, az építészettől a rendezésig, de ha valakinek nincs díja, akkor nem kap egy fillért sem.

Nem fog jutni például Koós Jánosnak, Zalatnay Cininek vagy Nagy Ferónak sem, aki egyébként azt nyilatkozta, hogy ő ugyan nem állna sorba a pluszpénzért, mert nem stílusa a kéregetés. A Blikk szerette volna tudni, hogy pontosan hány művész részesülhet a plusz nyugdíjban, de az EMMI szerint konkrétumokról csak a parlamenti döntést követően tudnak tájékoztatást adni.